13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

Čerkez: Očekuju se brojni dolasci u BiH, postoji mogućnost “unosa” zaraze

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez ocijenio je danas u sklopu redovnog online obraćanja da je stanje u FBiH pod kontrolom i da je epidemiološka situacija stabilna.

Istakao je da su do sada u FBiH ukupno testirane 33.273 osobe, od kojih je 1.013 bilo pozitivno, te da trenutno u FBiH postoji 95 aktivnih pozitivnih slučajeva oboljenja.

Prema prezentiranim podacima, u FBiH je do sada oporavljen 881 pacijent. Dodao je i da je 17 pacijenta na bolničkom liječenju, ali da nijedan nije na respiratoru.

- OGLAS -

Čerkez je istaknuo da Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva nije predložio mjeru ukidanja samoizolacije, jer su smatrali da se treba sačekati kraj mjeseca maja.

“Očekuje se dolazak velikog broja građana u BiH tokom praznika. Nećemo moći kontrolirati situaciju i postoji mogućnost ‘unosa’ zaraze”, poručio je.

Izrazio je razumijevanje za građane koji žele posjetiti rodbinu u BiH, ali je poručio da se moraju pridržavati mjera zaštite.

“Na svakom je  da se odgovorno ponaša u narednim danima”, istakao je Čerkez.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA