Auto
Audi i Mercedes uskoro otvaraju pogone Daimler je ove sedmice objavio da će Mercedes prvo otvoriti tvornicu motora, a ideja je da se prvo proizvede dovoljno dijelova za start montaže automobila, javlja AutoNews Europe.
# Agencija

Audi i Mercedes planiraju uskoro pokrenuti proizvodnju u evropskim pogonima. Naravno, sve zavisi od intenziteta pandemije korona virusa, kao i mehanizmima koje će vlade pojedinih država koristiti u suzbijanju iste. U svakom slučaju govorimo o sedmicama, nadaju se pojedini proizvođači. 

Daimler je ove sedmice objavio da će Mercedes prvo otvoriti tvornicu motora, a ideja je da se prvo proizvede dovoljno dijelova za start montaže automobila, javlja AutoNews Europe.

Njihov plan je da tvornice motora i baterija krenu s proizvodnjom već 20. aprila, a potom bi vrata trebalo da otvore i tvornice u Sindelfingenu i Bremenu. U svakom slučaju, to bi se trebalo dogoditi do kraja mjeseca.

Uprkos drastičnom padu prodaje, u Mercedesu su vrlo optimistični. U svom zadnjem izvještaju naglašavaju kako su svi kineski i korejski kapaciteti otvoreni, a smatraju da će vrlo skoro preokrenuti kretanja na tržištu u pozitivnom smjeru. Recimo i kako je Mercedes u prvom kvartalu ove godine prodao 483.241 vozilo, što je pad od 17,8%. 

U Audiju slično razmišljaju. Tvornica u Inglštadu u kojoj se proizvode modeli Q3, A3, A4 i A5 s radom će početi 27. aprila. Prije toga će s radom započeti tvornica u Gjoru, a sve kako bi se osigurala dovoljna količina dijelova.

Kada su u pitanju drugi proizvođači, većina njih će pričekati kraj uskršnjih praznika i moguće odluke o produženju karantina. Očekuje se kako bi u sedmici od 20. aprila trebalo da krene trend otvaranja tvornica. Na primjer, Dacia je objavila kako će 21. aprila krenuti s proizvodnjom.

Na drugoj strani svijeta, u nekadašnjem žarištu, život se vraća u normalu. Tako je i Honda poštujući sve higijenske standarde pokrenula proizvodnju u svojim pogonima u Vuhanu.

(N.N.)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.