Auto
BMW uvodi sistem prepoznavanja lica za svoje motocikle Njemački gigant je spreman lansirati svoju novu bezbjednosnu funkciju za motocikle.
#

BMW je spreman da lansira svoju najnoviju bezbjednosnu funkciju za motocikle koja koristi naprednu tehnologiju prepoznavanja lica.

Zanimljiv sistem

Sistem, poznat kao iFace, koristit će kombinaciju 3D mapiranja lica i infracrvenog skeniranja šarenice i rožnjače za otključavanje i pokretanje motocikla. Sistem iFace će biti uveden na BMW-ove motore sa bokser motorom u toku ove godine.

Kada vozač ne nosi kacigu, sistem koristi projekciju pruge da bi napravio 3D mapu njegovih crta lica. Sistem uzima u obzir dubinu i konture lica, stvarajući virtuelni model koji se zatim koristi za otključavanje i pokretanje motocikla. 

Za vozače koji nose kacigu, sistem koristi infracrveno skeniranje šarenice i rožnjače da bi prepoznao oči. Polarizacioni filter se koristi za presijecanje tamnih vizira i sočiva, obezbjeđujući da sistem radi u svim svjetlosnim uslovima.

Sistem iFace također uključuje obavještenja koja se šalju vozaču u slučaju bilo kakvog neovlaštenog pokušaja pokretanja motocikla. Ova funkcija funkcioniše kao sistem zvona na vratima, upozoravajući vozača na bilo koju sumnjivu aktivnost.

Novost u svijetu motocikla

Iako je tehnologija prepoznavanja lica postala uobičajena posljednjih godina, upotreba te tehnologije u kontekstu bezbjednosti motocikala je nova stvar. BMW-ov iFace sistem bi trebalo da bude predstavljen na nekom od jesenjih sajmova motocikala. 

Iako tehnologija ima potencijal da ponudi poboljšanu bezbjednost za vlasnike motocikala, neki mogu biti zabrinuti zbog oslanjanja na tehnologiju za zaštitu svoje mašine od krađe.

 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.