17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Bangladeš prebacuje Rohinja izbjeglice na udaljeni otok

Bangladeš je saopćio u srijedu da će započeti sa relociranjem desetaka hiljada Rohinja muslimana iz nakrcanih izbjegličkih logora na udaljeni otok podložan ekstremnom vremenu, uprkos činjenici da je plan o premještanju izbjeglica izazvao značaje kontroverze.

Kuće i zidovi protiv poplava na Bhashan Charu, otočiću u neposrednoj blizini Bengalskog zaliva, izgrađeni su u 2006. godini u nadi da će tu biti prebačeno 100.000 Rohinja izbjeglica.

Bangladeške vlasti godinama govore o planu da relociraju na otok neke od skoro milion Rohinja izbjeglica koji žive duž granice s Mijanmarom, ali je on u više navrata bio blokiran.

- OGLAS -

Prijedlog o prebacivanju izbjeglica nepopularan je među zajednicom Rohinja a kritičari su izrazili brige prema mogućnosti otoka da se nosi sa žestokim olujama tokom monsunske sezone.

Mozammel Huq, čelnik bangladeške Komisije za provođenje reda i zakona i visoki ministar u vladi, saopćio je, međutim, da će se relokacija obaviti kako je i planirano.

– Planiramo da započnemo taj proces narednog mjeseca, dok je izgradnja na otoku Bhashan Char sada dovršena – izjavio je on za AFP.

Kamal Hossain, vladin administrator oblasti Cox's Bazar u kojoj se nalazi većina izbjegličkih logora s Rohinjama, izjavio je za AFP da vlada “priprema listu izbjeglica koje će dobrovoljno otići na otok”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA