17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Glumac iz “Pirata s Kariba” otišao da se bori protiv ID, sada ne može kući

 

Enrajt (55) je rođen u Mančesteru, ali sa 19 godina je odselio u Los Anđeles gdje je počeo da se bavi glumom. Kurdskoj miliciji se pridružio prije četiri godine u želji da pomogne da se porazi Islamska država, a sada živi u Srednjoj Americi odakle je pokrenuo online kampanju “Bring Michael Home” i moli za pomoć dok čeka povratak u SAD.

Prije dvije godine napustio je Siriju i od tada se pokušava vratiti u Ameriku. Rekao je da se boji vratiti u Veliku Britaniju jer postoji mogućnost da će ga osumnjičiti za terorizam budući da se borio na inostranom ratištu.

- OGLAS -

Za “Fox News” je otkrio da su ga uvjerili da će mu SAD dozvoliti povratak u zemlju ako prikupi korisne informacije.

“Kada sam prvi put odlazio iz Amerike, znao sam da postoji rizik da se neću moći vratiti, ali nešto me jako tjeralo da idem. U SAD sam došao sa 19 godina. Nisam imao radnog iskustva niti obitelj, ali to mi je postao dom. Jako volim Ameriku, želim da budem tu”, rekao je.

Nakon što je neko vrijeme proveo u Siriji boreći se na strani Kurda, Enrajt je ispričao da je pokušao da se vrati u SAD preko Meksika, ali tu su ga zadržali. Prekoračio je vrijeme dozvoljeno američkom vizom zbog čega je zadržan šest nedjelja kada su shvatili da je bio u Siriji. Potom su ga prebacili u Veliku Britaniju gdje su ga dalje ispitivali službenici američkog Ministarstva nacionalne bezbjednosti, piše “Daily Mail”.

Tvrdi da mu je jedan službenik rekao da će mu dozvoliti ponovni ulazak u SAD “ako im pomogne da uhvate zle momke”.

Zato se 2016. vratio u Siriju i prikupio razne informacije za američke obavještajce. Navodno je pomogao u ispitivanju zarobljenika Islamske države te dao niz imena za koja je vjerovao da se radi o američkim, kanadskim i australijskim državljanima. Bivši glumac je rekao da je zauvijek napustio Siriju u novembru 2017. godine, ali još uvijek mu nisu odobrili ulazak u SAD uprkos činjenici što im je prikupio razne podatke.

Enrajt je glumio uz Džonija Depa u filmu “Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja” i uz Toma Kruza u filmu “Noć i dan”, a pojavio se i u nekoliko TV serija poput “CSI”, “Zakon i red” i “Agenti SHIELD-a”. Rekao je i da mu je nedavno jedan filmski studio ponudio ulogu u holivudskom filmu o borbi protiv Islamske države.

Još ranije je pričao o tome kako se pridružio Sirijskim demokratskim snagama predvođenim Kurdima, koje podržava Amerika, a podijelio je i snimak sebe s drugim vojnicima u borbi s fanaticima Islamske države.

Dodao je da se pridružio borbi protiv fanatika kao dobrovoljac nakon što je čitao vijesti o brojnim silovanjima i pokolju Jazida, etničke manjine u Siriji i Iraku. Glumac je naglasio da je htio da osveti stotine žena koje su borci Islamske države zarobili i držali kao seksualno roblje, prenosi “Jutarnji.hr“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA