Auto
Električni Mercedes EQB ​Na aktuelnom salonu automobila u glavnom gradu Bavarske izložen je još jedan Mercedesov SUV na struju.
#

Mercedes EQB imao je online premijeru ovog proljeća, a sada je ovaj SUV, koji predstavlja električnu verziju konvencionalnog modela GLB, predstavljen publici na manifestaciji IAA Mobility, kako je zvanično ime međunarodnog sajma automobila koji se iz Frankfurta, gdje se održavao čitavih sedam decenija, preselio u Minhen.

Dužina vozila iznosi 4.684 mm, kupcima je na raspolaganju opcija sa tri reda sjedišta, mada je posljednji namijenjen isključivo manjim osobama (visine do 165 cm) ili djeci.

Osnovna varijanta koja će biti na raspolaganju kupcima u Evropi - EQB 300, ima 224 KS (165 kW), a maksimalni obrtni moment 390 Nm.

Onima koji žele još snažniji auto, na raspolaganju je EQB 350 sa 292 KS (215 kW) i 521 Nm.

Baterija je kapaciteta 66,5 kWh, a projektovana autonomija u vožnji do 420 km (WLTP).

Inače, oba modela imaju po dva elektromotora i pogon na sva 4 točka, a kasnije je u planu i pristupačnija verzija, manje snage, sa jednim motorom.

Mercedes je objavio da slabiji model 0-100 km/h ubrzava za ravno 8 sekundi, dok podatak o ubrzanju snažnijeg EQB 350 nije saopšten.

Maksimalna brzina obe varijante ograničena je na 160 km/h.

Mercedes EQB stiže u prodajne salone do kraja ove ili početkom naredne godine, do kada će biti poznata i cijena ovog vozila.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.