Auto
EU od 2022. uvodi sistem koji limitira brzinu automobila Evropska komisija (EK) saopćila je kako je u pregovorima između Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije postignut dogovor o korištenju novih sigurnosnih tehnologija na automobilima
#

Evropska unija (EU) donijela je odluku o novoj uredbi prema kojoj će svi automobili u EU-u od 2022. godine morati imati ugrađen sistem ograničenja brzine, javlja Anadolu Agency (AA).

Evropska komisija (EK) saopćila je kako je u pregovorima između Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije postignut dogovor o korištenju novih sigurnosnih tehnologija na automobilima.

Prema novim pravilima, u zemljama članicama EU-a od 2022. godine automobili će morati imati ugrađenu dodatnu sigurnosnu opremu, poput automatskih kočnica za hitne slučajeve, limitiranu brzinu, sistem kontrole vožnje u traci i detektora pospanosti, te senzor kameru za parkiranje.

Cilj je da se u značajnoj mjeri smanji broj saobraćanih nesreća.

Osim toga, u automobile će biti obavezno ugrađivanje i crnih kutija koje će snimati podatke tokom saobraćajne nesreće, kako bi se kasnije svi detalji mogli lakše ustanoviti.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.