7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

Suljagić: Nekima u BH bloku je bitniji broj kanti za smeće od odluke CIK-a. RTRS me proganja

Predsjednik Političkog savjeta Građanskog saveza (GS) Emir Suljagić demantovao je tvrdnje RTRS-a da on i njegov stranački kolega Reuf Bajrović stoje iza protesta građana u Banja Luci zbog ubistva Davida Dragičevića.

Suljagić je istakao da nije prvi put da ovaj medij emituje sadržaj koji se može okarakterisati kao teorija zavjere. Dodao je kako nema odgovor na pitanje šta je povod za takvu konstataciju Radio-televizije Republike Srpske.

“Možda je to zbog aktivnosti ‘Glasat ću za Srebrenicu’, ‘Prvi mart’ ili nekih drugih građanskih kampanja ili je možda u pitanju potreba za proizvodnjom neprijatelja u cilju da se legitimira političko nasilje od 25. decembra 2018. godine.

- OGLAS -

To je poigravanje sa sigurnošću mene i moje porodice jer morate znati da ja često boravim u Bratuncu. Kada se pojavim tamo narednog puta, nekoj budali može pasti na pamet da mi se sveti jer navodno podrivam ustavni poredak, a za to može biti odgovorna Radio-televizija Republike Srpske”, kazao je Suljagić.

Podsjetio je da “ružno iskustvo” s ovim medijem ima još od 2012. odnosno 2013. godine, te je pozvao nadležne institucije da reaguju ako imaju dokaze da podriva ustavni poredak. Suljagić je kazao da uopšte ne poznaje Davora Dragičevića, Davidovog oca.

Šokantnim je nazvao pozive pojedinaca upućenih policiji tokom protesta u Banja Luci da idu na Kosovo.

Istakao je za N1 da je odustao od reakcije na objavu Radio-televizije Republike Srpske onda kada je shvatio da tužena strana može birati gdje će se voditi postupak. 

Bivši zamjenik ministra odbrane BiH, osvrnuo se i na političko djelovanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika. 

“Od Dodika možemo očekivati daljnju krizu. Ono što povezuje Dodika i Karadžića je proaktivnost”, kako je kazao jedan moj prijatelj.

“Dok Dodik osmisli pet koraka unaprijed, u Sarajevu osmisle odgovor tek na prvi korak. On ima jasnu viziju kako ova zemlja treba izgledati i to želi provesti u djelo”, smatra Suljagić.

Suljagić je dodao kako je aktuelni ministar vanjskih poslova naše zemlje Igor Crnadak u Briselu rekao da što se tiče RS-a postoji saglasnost za MAP, ali ne i za punopravno članstvo u NATO-u.

On se osvrnuo i na predizborna obećanja stranaka BH Bloka, te je odbacio navode da se ponaša kao advokat SDA. Istakao je kako se nalazi u ideološkom sukobu sa ovom strankom od početka svog političkog angažmana. 

Suljagić je stava da HDZ BiH ni u teoriji ne želi koalirati sa Socijaldemokratskom partijom i Demokratskom frontom.

“Nekima u BH bloku je bitniji broj kanti za smeće u Sarajevu od odluke Centralne izborne komisije o načinu popunjavanja Doma naroda u Federaciji”, kazao je Suljagić.

Kritikovao je i to što ovaj blok stranaka, u 17 tačaka kao njihovog uslova za fomiranje vlasti, nije uopšte spomenuo NATO.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA