7.7 C
Sarajevo
11.05.2024

Veličanstvena nogometna priča: Bili su trećeligaš na rubu bankrota, a danas na pragu Lige prvaka, donosimo tajnu njihovog uspjeha

Pobjedom nad Baselom u gostima 2:1 stekao je značajnu prednost uoči revanša trećeg pretkola. Ako prođe dalje, na zadnjoj prepreci pred ulazak u skupine najelitnijeg natjecanja čekao bi ga Club Brugge ili Dinamo Kijev. Sve je to prolazno, navijači LASK-a sanjaju uživo slušanje himne Lige prvaka…

Tko li je to mogao očekivati prije sedam godina, točnije u proljeće 2012. godine kada je klubu odbijena licenca za drugu ligu u kojoj je tada igrao, pa je izbačen u treću ligu. Posebno je mučna bila 2013. u kojoj je LASK u doigravanju za plasman u drugu ligu izgubio 5:0 u dvije utakmice od Lieferinga, druge momčadi Salzburga, što je izazvalo revolt njihovih navijača.

Preselili u Pasching dok se ne izgradi stadion

- OGLAS -

Krajem 2013. stiglo je još loših vijesti. LASK se našao na rubu bankrota, da bi se u prosincu kao spasitelji pojavili – prijatelji. Točnije, grupa investitora pod nazivom “Prijatelji LASK-a“ koja je preuzela klub pod vodstvom Wolf-Dietera Holzheyja, izvršnog direktora dviju privatnih TV postaja.

 

Na tom valu novog optimizma LASK je baš u toj sezoni (2013/14.) izborio viši rang, da bi dvije godine kasnije iz klupskog logotipa izbacio riječ Linz i preselio se u desetak kilometara udaljeni Pasching u kojem se nada da će igrati sve do 2022. kada se očekuje dovršetak izgradnje njihova novog stadiona u Linzu (op.p. Ligu prvaka ipak mora igrati na sadašnjem stadionu u Linzu).

- Advertisement -

Također je preseljenjem u Pasching LASK preuzeo momčad iz toga grada koja sada nosi ime Juniors OÖ i djeluje kao njegova razvojna momčad u drugoj ligi.

U tim drugoligaškim sezonama 111 godina stari LASK se stabilizirao, ali s jasnom namjerom da se ubrzo vrati u Bundesligu. U tome je i uspio 2017. pod vodstvom trenera Olivera Glasnera. Njegov napadački nogomet – s kojim je LASK zabijao u prosjeku dva gola po utakmici – pobirao je sve više simpatija javnosti i navijača, ali i nastavio bilježiti dobre rezultate i u Bundesligi.

Već u premijernoj povratničkoj sezoni u elitnom društvu LASK je završio vrlo dobar četvrti, što ga je odvelo u drugo pretkolo Europske lige. Austrijanci su prošli norveški Lilleström i onda ispali od Bešiktaša samo zbog golova u gostima.

A onda je prošle sezone klub završio kao prvi pratitelj nedodirljivom Red Bull Salzburgu. Koliko je taj domet bio velik dovoljno govori podatak da je to LASK-u bio najbolji plasman u prvoj ligi od 1965. kada je prvi i jedini put postao prvak Austrije.

Dovode igrače bez odštete, afirmiraju ih i prodaju

Na tom usponu proteklih nekoliko godina LASK je momčad krojio uglavnom od igrača dovedenih bez odštete. Tu spadaju njihov trenutno najvrjedniji eksponat krilni napadač Thomas Goiginger (3 milijuna eura), vratar Alexander Schlager (2,5), veznjak Peter Michorl (2,5), Australac Holland, Trauner, pa i Joao Victor, brazilski napadač koji im je lani bio najbolji strijelac.

Stigao je iz Kapfenberga kao slobodan igrač, a ovog je ljeta Wolfsburg za njega isplatio 3,5 milijuna eura, što je LASK-ova rekordna prodaja. Ima tu i posuđenih igrača poput Tetteha (RB Salzburg) i Klaussa (Hoffenheim), kao i veterana Emanuela Pogatetza, nekad dugogodišnjeg reprezentativca Austrije.

Osim Victora, LASK je od važnijih igrača ovog ljeta prodao krilnog napadača Bruna u Olympiakos i lijevog beka Ullmanna u bečki Rapid, a otišao je i trener Glasner i to s Victorom u Wolfsburg. No, prema dosadašnjim rezultatima, njegov nasljednik Francuz Valerien Ismael (bivši igrač Bayerna) pun je pogodak. S njim je LASK, eto, nadomak playoffa Lige prvaka, a domaće je prvenstvo otvorio pobjedama nad Altachom 2:0 i bečkom Austrijom 3:0!

I u ovom prijelaznom roku LASK je ostao vjeran svojoj politici dovođenja uglavnom mladih i neafirmiranih igrača za koje vjeruju da će im u budućnosti donijeti profit. I na terenu i izvan njega, prodajom. Kupi jeftino, prodaj što skuplje možeš. Filozofija je to koju prakticiraju mnogi europski klubovi, pa tako i LASK.

U slučaju kluba čija povijest europskih nastupa traje od 60-ih godina prošlog stoljeća to u posljednje vrijeme funkcionira toliko dobro da već mogu “namirisati“ Ligu prvaka. Ili barem grupnu fazu Europske lige, što također ne bi bilo za bacit’.

Tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje

2011. – ispali iz Bundeslige u 2. ligu

2012. – zbog odbijene licence za nastup u 2. ligi izbačeni u 3. ligu

2013. – izgubili u doigravanju za 2. ligu, bili na rubu bankrota i dobili nove vlasnike

2014. – ušli u 2. ligu

2016. – preselili iz Linza u Pasching

2017. – ušli u Bundesligu

2018. – završili četvrti u Bundesligi, ispali u 3. pretkolu EL od Bešiktaša

2019. – završili drugi u Bundesligi, nastupaju u 3. pretkolu LP

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA