Auto
Glavni pogon Volkswagena ponovno pokrenuo proizvodnju Glavni pogon Volkswagena u Wolfsburgu ponovno je, nakon šest tjedana pauze, započeo s radom iako u smanjenom obimu.
# Agencija

Glavni pogon Volkswagena u Wolfsburgu ponovno je, nakon šest tjedana pauze, započeo s radom iako u smanjenom obimu.

„Postupno pokretanje proizvodnje je za radnike, ali i prodaju, dobavljače dijelova i cjelokupno gospodarstvo, vrlo važan signal", rekao je direktor marke VW Ralf Brandstaetter.

Prošlog tjedna je ponovno pokrenuta proizvodnja u istočnonjemačkom Zwickauu i Bratislavi. Pogoni u ostalim zemljama bi trebali biti otvarani postupno ovog tjedna, a početkom svibnja bi trebao biti otvoren i pogon u SAD-u.

Proizvodnja u Wolfsburgu je započela s jednom smjenom i s 15 posto prijašnjeg kapaciteta. Sljedećeg tjedna bi kapacitet trebao porasti na 40 posto prijašnje proizvodnje. "Postupno povećanje proizvodnje bi uposlenima i dobavljačima trebalo dati vremena da se polagano prilagode", priopćila je uprava koncerna.

Trenutno pogon u Wolfsburgu, gdje se između ostalog proizvodi i bestseler Golf, odrađuje narudžbe od prije izbijanja krize. "Tek kada kupci ponovno počnu kupovati automobile povećavat ćemo proizvodnju", rekao je šef proizvodnje Andreas Tostmann. On je objasnio da to ovisi i o tomu kada će ponovno u punoj mjeri početi raditi uredi za registracije vozila.

U pogonima vladaju stroge mjere rastojanja i higijene, a radnicima se pri dolasku na posao mjeri temperatura. Preporučuje se da radnici na posao dolaze u radnoj odjeći. I Volkswagen je, kao i ostali njemački proizvođači automobila poput Daimlera i BMW-a, apelirao na vladu da uvede poticaje za kupnju automobila. "Kako bi proizvodnja u Njemačkoj i ostalim pogonima u Europi ponovno porasla, gospodarstvo treba dodatne impulse", rekao je Brandstaetter.

Stephan Weil, premijer savezne pokrajine Donja Saska, koja je suvlasnik Volkswagena, najavio je da će se još ovog tjedna sastati s kolegama iz saveznih pokrajina sa snažnom automobilskom industrijom, poput Bavarske i Baden-Wuerttemberga, kako bi razgovarali o poticajima za kupnju "s ekološkim aspektom".

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.