Auto
GM "ubija" australijski brend Holden Nakon što je 2017. prestao da pravi vozila marke Holden u Australiji, General Motors je sada odlučio da potpuno ugasi ovaj automobilski brend.
#

Nakon što je 2017. prestao da pravi vozila marke Holden u Australiji, General Motors je sada odlučio da potpuno ugasi ovaj automobilski brend.

Američki auto-gigant obajvio je da će 2021. ukinuti brend Holden u Australiji i na Novom Zelandu zbog slabih prodajnih rezultata, čime će ostaviti bez posla oko 600 ljudi.

Ovo saopštenje stiže nakon objave o gašenju Holdenovih modela Commodore i Astra, i tri godine poslije prestanka proizvodnje vozila ove marke na australijskom tlu.

Lexus više nije najpouzdanija automobilska marka - na tronu ga smenio korejski brend

Kompanija Holden je osnovana davne 1856. i u početku je pravila sjedla za konje. U auto-industriju se uključuje 1908. godine.

Neko vrijeme je čak izrađivala i čuveni Fordov Model T, da bi od 1924. počela da radi po narudžbini za General Motors (GM).

GM je preuzima 1931. od kada posluje kao General Motors Holden. Sledećih pola vijeka Holden je bio najprodavaniji automobilski brend u Australiji.

Svoj prvi samostalni model Holden je predstavio 1948. godine, a do danas je prodao preko osam miliona vozila. Uz pomenuti Commodore, najpoznatiji među njima je automobilski klasik Monaro.

Posljednji automobil marke Holden koji je napravljen na austrlijskom tlu bio je primjerak modela Commodore V8, 20. oktobra 2017. Od tada je proizvodnja vozila ovog brenda bila izmještena iz Australije.

Prošle godine Holden nije uspio da proda ni 50.000 primjeraka, dok je, na primjer, najprodavanija Toyota isporučila u Australiji preko 205.000 automobila.

General Motors je saopštio da će Holden pružati usluge servisa u narednih desetak godina. Ipak, gašenjem dizajnerskog studija i testnog centra bez posla će ostati oko 600 zaposlenih u Austrliji.

GM ipak ne odustaje od Australije pa će svoje prisustvo zadržati kroz specijalno odjeljenje koje će pojedine modele tog američkog giganta nuditi u verziji sa volanom na desnoj strani.

(b92)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.