12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Federalni parlamentarci o rezervnom sastavu policije

Sigurnosne izazove s kojima se suočava FBiH zbog nedavne nabavke 2.500 automatskih pušaka i formiranja rezervnog sastava policije u RS-u zastupnicima je sinoć predstavio potpredsjednik Komisije za sigurnost FBiH Hajrudin Žilić.

Stoga je predviđeno da se zastupnici na nastavku sjednice, prekinute sinoć, izjasne o zaključcima kojima se predlaže da se Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) i kantonalne uprave policije obavežu da pokrenu aktivnosti na osiguravanju neophodnih finansijskih sredstava za popunu nedostajućeg broja policijskih službenika u skladu s postojećim pravilnicima o organizaciji i sistematizaciji.

Jednim od zaključaka FMUP bi se obavezao da sačini procjenu sigurnosne situacije, te da, shodno procjeni, pokrene postupak formiranja i opremanja jedinice namijenjene za otkrivanje, praćenje i sprječavanje bilo kojeg oblika ugrožavanja sigurnosti na teritoriji FBiH iz okvira ustavnih nadležnosti FBiH u oblasti sigurnosti.

- OGLAS -

Također, zbog migrantske krize u BiH predložen je još jedan zaključak, kojim se predviđa da federalni Zastupnički dom pozove nadležne državne organe – Vijeće ministara BiH i oba doma Parlamenta BiH – da u skladu sa svojim nadležnostima podrže rad institucija na državnom nivou koje se bave migrantskim pitanjima – GPBiH, OSA BiH, Služba za poslove sa strancima – u kontekstu popunjavanja nedostajućim materijalnim i ljudskim resursima.

Obraćajući se zastupnicima, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara sinoć je pojasnio da je Vladi FBiH podnesena informacija da se popuni aktivni sastav policije sa 110 službenika, i to 55 u specijalnu jedinicu i 55 za podršku.

– Također, od Vlade FBiH zahtijevat ćemo da se izdvoji milion KM za nedostajuću opremu – poručio je Čampara.

Uime Komisije sa sigurnost prvi se na sjednici obratio zastupnik Damir Mašić (SDP BiH), koji je kazao da je ovo parlamentarno tijelo prije dvadesetak dana razmatralo moguće pravce djelovanja u svjetlu aktuelnih prijedloga i zakonskih rješenja iz oblasti sigurnosti u NSRS.

Mašić je potom pročitao četiri zaključka koje su jednoglasno usvojili svi prisutni članovi Komisije:

1. Komisija za sigurnost Zastupničkog doma traži od predstavnika međunarodne zajednice u BiH, a prije svega OHR-a koji ima izvršni mandat definisan Dejtonskim mirovnim sporazumom, da zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenosti građana u BiH odmah i neodložno zaustavi antidejtonske aktivnosti na donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a;

2. Komisija za sigurnost Zastupničkog doma traži od nadležnih državnih institucija procjenu sigurnosno-političke situacije u zemlji nakon usvajanja nacrta spomenutog zakona;

3. Komisija za sigurnost Zastupničkog doma poziva Vladu FBiH i preporučuje kantonalnim vladama, radi sveukupnog sigurnosnog ambijenta na području FBiH da popuni aktivni policijski sastav u skladu sa pravilnicima o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta policijskih službenika, kao i njihovo adekvatno opremanje;

4. Ukoliko aktivnosti na donošenju pomenutog zakona u RS-u ne budu obustavljene ili zaustavljene, FBiH će poduzeti adekvatne mjere na zaštiti sigurnosti svih građana.

U ime Komisije pozvao je zastupnike da usvoje ove zaključke, jer oni, kako je rekao, ostavljaju široku lepezu svih eventualnih poteza koje će FBiH u narednom periodu moći poduzeti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA