Auto
Hyundai IONIQ 5 proglašen za svjetski automobil godine, električni automobil godine i za najbolji dizajn automobila Hyundai IONIQ 5 je osvojio sve nagrade na prestižnoj svjetskoj dodjeli nagrada za automobil godine: proglašen je za Svjetski automobil godine, Električni automobil godine i dobio je Svjetsku nagradu za najbolji dizajn vozila.

· Potpuno električni IONIQ 5 proglašen za automobil godine u svijetu na Internacionalnom sajmu automobila u New Yorku u tri kategorije u kojima je nominovan.

· Inovativni krosover je prvo vozilo nove Hyundai ere postavljeno na naprednoj E-GMP platformi.

· Od predstavljanja u 2021. godini, IONIQ 5 je osvojio mnogobrojne nagrade i to automobil godine u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Auto Express nagradu za automobil godine i Auto Bild nagradu za električni automobil godine.

· Hyundai Motor planira predstaviti 17 modela električnih vozila na baterije do 2030. godine, uključujući modele luksuzne marke Genesis.

Hyundai IONIQ 5 je osvojio sve nagrade na prestižnoj svjetskoj dodjeli nagrada za automobil godine: proglašen je za Svjetski automobil godine, Električni automobil godine i dobio je Svjetsku nagradu za najbolji dizajn vozila.

IONIQ 5 je prepoznat od strane žirija koji se sastojao od 102 člana (automobilski novinari) iz 33 zemlje širom svijetu. Inovativno baterijsko električno vozilo ili takozvani BEV se nalazio u konkurenciji od 27 drugih modela koji su predstavljeni u 2021. godini.

IONIQ 5 je prvi Hyundai model posvećen BEV liniji modela: IONIQ 5 u potpunosti koristi arhitekturu električne modularne platforme (E-GMP) kako bi ponudio 800-V, ultra brzog punjenja za 10 do 80 posto punjenja u samo 18 minuta. Ovaj BEV pruža mnogo više prostora od tradicionalnog vozila. Kada je opremljen pogonom na dva kotača (2WD) i baterijom do 77,4 kWh, njegov maksimalni domet vožnje s jednim punjenjem se kreće oko 470~480 km, prema WLTP standardu. Njegove karakteristike uključuju tehnologiju Vehicle-to-Load (V2L), naprednu povezanost i sisteme pomoći vozaču nude vrhunsko iskustvo u automobilu.

“Zaista smo počašćeni primiti ove prestižne nagrade, koje prepoznaju talent i naporan rad svih naših ljudi i poslovnih partnera u Hyundai Motor Company. Naša vizija je omogućiti napredak za čovječanstvo, a ova podrška našem pristupu poslužit će ohrabrivanju naše predanosti da ovu viziju pretvorimo u stvarnost”, rekao je Jaehoon Chang, predsjednik i izvršni direktor Hyundai Motor

Kako se Hyundai Motor pretvara u vodećeg provajdera rješenja za pametnu mobilnost, kompanija ubrzava svoju strategiju elektrifikacije kako bi postala vodeći svjetski proizvođač električnih vozila. Hyundai planira predstaviti 17 novih BEV modela do 2030. godine, uključujući modele luksuzne marke Genesis, a cilj im je povećati godišnju globalnu prodaju BEV-a na 1,87 miliona jedinica do 2030. godine.

“Sa IONIQ-om smo postavili cilj stvoriti novo iskustvo mobilnosti – biti onaj koji mijenja igru", rekao je Sang Yup Lee, izvršni potpredsjednik i voditelj Hyundai Global Design Centra.

“Ovo izvanredno vozilo omogućeno je strašću i trudom dizajnera i inženjera koji su pomaknuli granice mogućeg u EV prostoru.”

Godišnje nagrade “World Car Awards” se dodjeljuju za najbolji dizajn, luksuzni automobil, performansni automobil, urbani automobil, EV i najbolji automobil godine. U februaru je žiri imenovao Luca Donckerwolkea, glavnog kreativnog direktora Hyundai Motor Groupa, svjetskom automobilskom osobom 2022. godine za njegov značajni doprinos u razvoju novih modela, uključujući IONIQ 5.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.