Auto
Još vagaju: VW ipak nije donio konačnu odluku o lokaciji nove fabrike Njemački proizvođač automobila Volkswagen još nije odlučio da novu fabriku gradi u Turskoj, rekla je portparol te kompanije za proizvodnju i prodaju Lesli Botke. Ona je dodala da donošenje odluka o lokaciji tek predstoji
#

 U proteklih nekoliko mjeseci ispitali smo različite lokacije u Evropi i napravili uži izbor. Istražna faza sada je praćena i konkretnim pregovorima, ali konačna odluka neće biti donijeta na osnovu rezultata pregovora. Ne možemo da otkrivamo detalje o pojedinim lokacijama – rekla je Botke za Politiku, nakon što su njemački mediji prošle nedjelje objavili da je Volkswagen odlučio da novu fabriku gradi u blizini turskog grada Izmira. 

Posljednjih nekoliko mjeseci govori se da Volkswagen traži lokaciju za otvaranje nove fabrike, a spekulisalo se da se za tu investiciju bore Srbija, Bugarska i Turska. Svjetski mediji koji su objavili da je Turska favorit pretpostavljaju da je presudan bio Katar, koji ima 17 odsto udjela u kompaniji, a zalaže se za lokaciju u Turskoj. 

Razlog zbog kojeg Volkswagen traži novu lokaciju za fabriku, koja bi proizvodila 300.000 automobila godišnje, je to što bi veliki pogoni u Njemačkoj ubuduće trebalo da proizvode isključivo električne automobile. 
Volkswagen je saopštio da će uložiti milijardu eura u fabriku za proizvodnju baterija za električne automobile i to u pokrajini Donja Saksonija, podsjeća Politika. 

List prenosi pisanje Dojče velea da postoje tri razloga za seobu Volkswagena na istok. Glavni razlog su troškovi za zarade jer su na istoku daleko niži nego u zapadnoj Evropi. 

Drugi važan razlog su troškovi za električnu energiju, a treći je to što se na licu mjesta nalazi mreža liferanata dijelova.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.