Auto
Libanon, koji trese nezapamćena kriza, predstavio svoj prvi električni auto U Libanonu, koji je zahvatila nezapamćena gospodarska kriza i čija je elektromreža među najlošijima u svijetu, jučer je javnosti predstavljen prvi "100 posto" električni automobil.
# Instagram

U Libanonu, koji je zahvatila nezapamćena gospodarska kriza i čija je elektromreža među najlošijima u svijetu, jučer je javnosti predstavljen prvi "100 posto" električni automobil.

Ovo je "prvi domaći automobil", rekao je predlagatelj projekta Džihad Mohamad, palestinski poduzetnik rođen u Bejrutu, na predstavljanju u okolici Khaldea, južno od Bejruta.

Automobil futurističkog oblika nazvan Quds Rise, što je naziv za Jeruzalem, a na kojemu je naslikan Hram na stijeni na Platou džamija u Svetome gradu, "u cijelosti" je libanonski proizvod, dodao je Mohamad. 

 

Masovna proizvodnja trebala bi početi na ljeto

Masovna proizvodnja ovog automobila treba početi na ljeto, rekao je.

Pošto je stekao bogatstvo u sektoru telekomunikacija u Kanadi i u graditeljstvu u zemljama Perzijskog zaljeva i u Iraku, palestinski poduzetnik je odlučio okušati sreću u automobilskoj industriji.

U Libanonu, gdje su nakon građanskog rata 1990. prekidi u opskrbi strujom gotovo svakodnevni, stanovnici moraju imati svoje agregate jer na otklanjanje kvara treba čekati i više od 12 sati u danu. 

Cijena - 30 hiljada dolara

Ista sudbina čeka i Mohamada. Stotinjak punionica koje planira postaviti diljem zemlje priključit će se na privatne agregate koje će u doglednoj budućnosti pokretati solarna i energija vjetra.

Cijena automobila je 30.000 dolara, ili 360 miliona libanonskih funti po tečaju na crnom tržištu, nakon sloma domaće valute koja je u 18 mjeseci izgubila više od 85 posto vrijednosti prema zelenoj novčanici.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.