Auto
Lotus Evora GT - više snage na manju kilažu Dok se svijet još uvijek divi prvom Lotusovom električnom hiperautomobilu, britanska kompanija je predstavila zamjenu za modele Evro 400 i Evora Sport 410 sa V6 agregatom
#

Evora GT pod haubom ima Toyotin 3,5-litarski V6 koji uz pomoć mehaničkog kompresora raspolaže sa 416 KS i 430 Nm.

Uz veću snagu, Evora je i "oslabila", pa automobil težak svega 1.408 kg ubrzava iz mjesta do 100 km/h za 3,8 sekundu uz maksimalnu brzinu 303 km/h.

Snaga se prenosi na zadnju osovinu preko standardnog 6-stepenog manuelnog mjenjača, ali Lotus nudi i opciju sa 6-brzinskim automatikom koji nudi 20 Nm obrtonog momenta više.

Evora GT stiže u kombinaciji sa dva ili četiri sjedišta (2+2), a u obe varijante kabina je obložena kombinacijom crne kože i alkantare.

Tu je multimedijalni sistem sa navigacijom i podrškom sa aplikacije AppleCar Play i Android Auto koje se kontrolišu preko 7-inčnog displeja.

Ovaj moćni Lotus ima četiri radna programa, AP Racing kočnice, Bilstein adaptivne amortizere, te Michelin Pilot Spot Cup 2 gume na 19-inčnim desetokrakim alu felnama.

Tu su elektropodesivi retrovizori sa grejačima ogledala, Bi-xenon karovi, LED dnevna svetla, ovalni izduv.

Početna cijena za Evoru GT je 96.950 dolara, ali je namijenjena samo za Sjevernu Ameriku.FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.