1 C
Sarajevo
19.04.2024

Najbrži slijepi BH sprinter na Svjetskom juniorskom paraatletskom prvenstvu

Naš paraatletičar Omar Bojčić, sa svojim vodićem Trle Muhamedom, će uzeti učešće u diciplini 100m u kategoriji T11 (potpuno sljepilo).

Naša delegacija otputovala je u subotu na Svjetsko juniorsko para atletsko prvenstvo, gdje su danas odradili prvi oficijalni trening, u jednom od najvećih centara u svijetu za paraplegiju „Swiss Paraplegic Centre Nottwil“.

Nastup našeg sprintera po rasporedu je u petak, a do tad ćemo raditi na brušenju forme i pokušati izvršiti adaptaciju što je više moguće. Drago nam je da smo uspjeli doći na ovo prvenstvo, iz više razloga, a najveći je taj što pišemo historiju BH para atletike, što razbijamo stereotip da invalidne osobe u BiH nemaju dobru budućnost, što širimo poznanstva/konekcije s kojima unapređujemo naš rad, i u konačnici što je ovo odskočna daska za našeg Omara jer će ovo uveliko promijeniti njegov život-  istako je trener Elmir Ćerimagić.

- OGLAS -

U BiH ima veliki broj osoba sa nekom vrstom invaliditeta, među njima je oko 550 osoba sa sljepilom.

Svi bi oni trebali biti ravnopravni ali nažalost to nije tako, jer je njihov put mnogo teži, a većina ne radi ništa da bi im olakšala.  Omar Bojčić je pokazatelj da i osobe sa invaliditetom mogu mnogo postići.

Zahvaljujući Omaru u Nottwil-u se vihori naša zastava, a  u budućnosti će se vihoriti i na većim sportskim manifestacijama.

 

Ekipe Face televizije i portala Face.ba su ponosne na našeg paraatletičara i želimo mu mnogo uspjeha u takmičenju koje je pred njim. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA