11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Međunarodni dan obrazovanja: 258 miliona djece u svijetu ne pohađa školu

Odlukom Ujedinjenih nacija 24. januar se obilježava kao Međunarodni dan obrazovanja, u znak jačanja uloge koju obrazovanje ima za uspostavljanje globalnog mira, razvoja i napretka.

Svrha obilježavanja obrazovanja na međunarodnom nivou je usmjeravanje pažnje vladama i narodima na dostupnost obrazovanja kao sredstva za izlazak iz siromaštva.

Prema istraživanjima, danas u svijetu 258 miliona djece i mladih još uvijek ne pohađa školu; 617 miliona djece i adolescenata ne zna čitati i baviti se osnovnom matematikom; manje od 40% djevojčica u subsaharskoj Africi završi nižu srednju školu, a oko četiri miliona djece i omladine izbjeglica je van škole.

- OGLAS -

Obrazovanje je ljudsko pravo, javno dobro i javna odgovornost. Ove godine UNESCO će Međunarodni dan obrazovanja obilježiti na temu „Oporavak i revitalizacija obrazovanja za generaciju COVID-19“.

“Ministarstvo civilnih poslova BiH, povodom Međunarodnog dana obrazovanja,  upućuje čestitku svim građanima, posebno prosvjetnim radnicima, učenicima i studentima, školskim i akademskim menadžmentima, ministarstvima obrazovanja, pedagoškim zavodima, nevladinom obrazovnom sektoru, te svim učesnicima u obrazovno-odgojnom procesu. U ovom vremenu pandemije, obrazovanje je izloženo mnogim promjenama, od zaštite učesnika u obrazovno-odgojnom procesu do načina i modela izvođenja nastave, komunikacije i validacije. Zato je sad vrijeme da se kontinuirano jača saradnja i solidarnost kako bi se obrazovanje stavilo u središte oporavka i prevazišle prepreke njegove dostupnosti”, poručili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA