Auto
McLaren uvodi promjenu nakon šest godina! Nakon što su 2017. odbacili dotadašnji sistem imenovanja bolida koji je počinjao s MP4, McLaren je šest godina zaredom imenovao bolide s prefiksom MCL...
#

McLaren je objavio da će se njihov novi F1 bolid za 2023. zvati MCL60, čime će obilježiti 60. godišnjicu osnivanja njihove trkaće momčadi kad su prekinuli šestogodišnji kontinuitet imenovanja bolida koji je započeo s modelom MCL32.

Nakon što su 2017. odbacili dotadašnji sistem imenovanja bolida koji je počinjao s MP4, McLaren je šest godina zaredom imenovao bolide s prefiksom MCL, počevši s MCL32 bolidom, posljednjim s Hondinim motorom, a prošlogodišnji bolid zvao se MCL36.

Ali ove godine McLaren slavi 60 godina otkako je Bruce McLaren osnovao trkačku ekipu, pa će se bolid zvati MCL60, a javnost će ga prvi put vidjeti 13. februara, istog dana kad će predstavljanje imati i Aston Martin.

McLaren je u svojoj historiji osvojio dvanaest vozačkih naslova (posljednji Hamiltonov iz 2008.) i osam konstruktorskih (posljednji 1998. s Hakkinenom i Coulthardom), a od njih je uspješniji samo Ferrari koji ima petnaest vozačkih i šesnaest konstruktorskih naslova.

Ekipa iz Wokinga ove godine ima i novu vozačku postavu budući da je Oscar Piastri zamijenio svoga sunarodnjaka Daniela Ricciarda, a u timu ostaje Lando Norris kojem će ovo biti peta sezona u Formuli 1.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.