Auto
Skidanje kilometraže je do sada bila “javna tajna”
Na gotovo polovici automobila uvezenih iz Njemačke je skinuta kilometraža! Skidanje kilometraže je do sada bila “javna tajna”, no izgleda da bi se i tome konačno moglo stati u kraj, ba početak barem su svi postali svjesni tog problema…
# Deirdreclune
Manipulacijama s brojačima kilometara tj. vraćanje kilometraže na autu.
 
Europski parlament neizravno je priznao kako brojni automobili na tržištu rabljenih imaju skinutu kilometražu izglasavši izvještaj o manipulacijama s brojačima kilometara pa se predlažu zakoni kojima bi takva prijevare bile tretirane kao kazneno djelo, piše portal Automobili.
 
Premda istraživanju ADAC-a gotovo svaki treći rabljeni automobil koji se trenutačno prodaje u Njemačkoj ima skinutu kilometražu. No, u slučajevima rabljenih automobila koji su namijenjeni za izvoz ta se brojka penje do gotovo 50 posto.
 
Dakle, gotovo polovica svih rabljenih automobila koji se uvezu iz Njemačke zapravo su čista prevara krajnjeg kupca, jer ne dobiva onakav automobil kakav je spreman platiti. Potpuno je svejedno ukrade li se nekome iz novčanika tisuću ili dvije eura ili ga se za taj iznos prevari na kupoprodaji rabljenog automobila, jer kupac plaća nerealno stanje, odnosno onakvo kakvo prikazuje brojač kilometara.
 
S obzirom na te činjenice pravnici se slažu kako je europski parlament na dobrom tragu te kako je nužno prijevare s manipulacijom prijeđenih kilometara tretirati kao kazneno djelo.
Koliko je tržište rabljenih automobila u Hrvatskoj snažno najbolje ilustrira podatak da je u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatsku uvezeno više od 32.000 rabljenih automobila, dok je u istom periodu prodano manje od 40.000 novih automobila.
 
Zanimljivo prosječna kilometraža rabljenih automobila uvezenog u Hrvatsku iz neke od zemalja EU je 135.000 kilometara.


Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.