7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Grabar-Kitarović predstavila program “Hrvatska zna i mora bolje”

Jutros u 11 sati predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović predstavila je svoj program i krenula u utrku za drugi mandat.

Na predstavljanju programa, okupilo se oko hiljadu uzvanika, među kojima su bili premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te mnogi drugi političari, sportaši i javne ličnosti. Premijer Andrej Plenković rekao je da su izbori važni jer određuju smjer razvoja Hrvatske. ”Pobjeda je ključna za ostvarivanje naših ciljeva”, rekao je predsjednik Vlade.

”Želimo s našom predsjednicom raditi za bolju Hrvatsku. Puno bolju od one koju su naši prethodnici smatrali normalnom”, rekao je Plenković aludirajući na Zorana Milanovića. Podsjetio je na uspjehe svoje Vlade na domaćem i vanjskopolitičkom planu.

- OGLAS -

”Draga Kolinda, ti si u svom prvom mandatu pokazala da štitiš nacionalne interese”, rekao je Plenković i pozvao sve da je podrže u utrci za drugi mandat.

Predsjednica je započela svoje obraćanje tako što se zahvalila svojoj porodici na podršci i strpljenju a zatim i HDZ-u što je ponovno podržao njenu kandidaturu.

”Ovaj dan ima posebnu simboliku, na današnji dan prije pet godina predstavila sam program za bolju Hrvatsku. Tada sam rekla da ću biti vaša predsjednica i duboko vjerujem da sam to ostvarila”, rekla je. ”Mnogima je danas dan kao i svaki drugi, nekima blagdan vinskih običaja, a meni ovaj dan ima posebnu simboliku”.

Objasnila je da je razlog zbog kojeg danas stoji ovdje taj što vjeruje u Hrvatsku. ”Dokazala sam da sam jedna od vas i da se borim za vas”, rekla je. Kaže da i danas ima vjeru u hrvatskog čovjeka koji je pokazao da može, zna i hoće. Izjavila je da je prije pet godina Hrvatska bila država u stanju zapuštenosti i apatije te da je bila na dnu Europske Unije. 

Tokom predstavljanja programa pod nazivom “Hrvatska zna i mora bolje” rekla je da obitelj mora biti jezgra hrvatskog društva. Prva tačka njenog programa je hrvatski razvoj, a to namjerava postići kroz porezna rasterećenja. Kolinda predlaže fleksibilizaciju radnog vremena, reformu javne uprave, te nastavljanje povezivanja dijaspore sa Hrvatskom.

Drugi dio programa je nacionalni identitet. Predsjednica će zagovarati jezičnu kulturu u obrazovanju i javnosti, boriti se za Hrvate u Bosni i Hercegovini kao jednakopravni konstitutivni narod te nastaviti raditi na brendiranju Hrvatske. 

Treći dio programa je odlučnost. Naime Kolinda Grabar-Kitarović naglašava da će aktivno raditi na rješavanju pitanja nastalih tokom rata. ”Tražit ću da to bude preduvjet za članstvo Srbije u Europskoj uniji”, rekla je.

Četvrti stešem programa je hrvatska pravednost. Rekla je da će ostati glas protiv korupcije u hrvatskom društvu te da će nastaviti rješavati pitanje problema blokiranih građana. ”Svaki ljudski život je dragocjen, a trudnice su jedna od najosjetljivijih skupina. Društvena klima jednako je važna kao socioekonomska situacija”, rekla je. Dodala je da Hrvatska nije zemlja nasilja, ali da pred nasiljem, osobito vršnjačkim, ne smijemo zatvarati oči.

”Stala sam u obranu žena. Često volimo reći da žene drže tri kuta u domu, ali to nije samo u domu”, rekla je i najavila da će čvrsto zagovarati iste plaće, prava žena i majki. Najavila je da će predložiti uvođenje institucije pravobranitelja za starije osobe.

Peti je dio demokracija. ”Istina je da su građani nezadovoljni funkcioniranjem sistema, a to je signal svima nama da moramo osluškivati puls naroda i poboljšati sistem”, rekla je i najavila da će tražiti uređivanje popisa birača te da se on objavljuje dvaput godišnje. Predložit će da se poveća broj preferencijskih glasova. Podržava načelo da se građani o bitnim pitanjima mogu izjasniti na referendumu.

Šesti je dio programa – hrvatska sigurnost. ”Samo mi sami možemo potpuno osiguravati svoj mir”, rekla je i dodala da je demografija ključ nacionalne sigurnosti. Ustrajat će na osnaživanju hrvatske vojske i policije. Podržava nabavu novog višenamjenskog aviona. Zalagat će se za veću zaštitu granice. Predložit će i mjere za osnaživanje domovinske sigurnosti.

Zadnja, ali kako kaže najvažnija točka, jest optimizam. Podsjetila je na ”srebro zlatnog sjaja” koje je na nogometnom prvenstvu ujedinilo Hrvatsku.

”U ovaj je program ugrađena baština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ali i program koji će izazovi vremena nadopunjavati”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović. Zaključila je da o nama samima ovisi kakvu ćemo Hrvatsku graditi i kakvu ćemo je ostaviti svojoj djeci. ”Znamo, hoćemo i možemo. Pokažimo da Hrvatska zna i što sve Hrvatska zna”, zaključila je. ”Bolja Hrvatska nije daleko, ona je tu, među nama i među našim ljudima u svijetu. Zato ću biti vaša predsjednica jer Hrvatska zna i može”, rekla je na kraju, a publika je govor popratila ovacijama.

Hrvatska predsjednica nije propustila da naglasi kako je izborni program napisala sama uz povremene konsultacije stručnjaka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA