12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Biden vodi ispred Trumpa, no može li se vjerovati anketama?

 

Demokrat Joe Biden samo 16 dana prije izbora 3. studenog vodi u nacionalnim anketama za devet postotnih bodova ispred republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, navodi se na web stranici RealClearPolitics. 

No kandidati osvajaju utrku za Bijelu kuću kroz elektorski koledž, a ne na temelju osvojenih glasova birača. Trump je 2016. osvojio manje glasova od Hillary Clinton, ali je pobijedio u dovoljno saveznih država da osvoji elektorske glasove potrebne da postane predsjednik.

- OGLAS -

Ove godine je šest saveznih zemalja ključno za osvajanje Bijele kuće – Florida, Sjeverna Karolina, Arizona, Wisconsin, Pennsylvania i Michigan. 

Ankete su uoči prethodnih izbora točno predvidjele blagu nacionalnu prednost Clinton, ali “područja u kojemu su ankete pogriješile bile su neke neodlučne države na Srednjem zapadu” u kojima je Trump na kraju pobijedio, rekao je Chris Jackson iz Ipsosa za AFP.

U anketama nisu bili dovoljno zastupljeni bijelci bez fakultetske diplome koji su glasali za Trumpa, dodao je Jackson.

Većina tvrtki koje ispituju javno mnijenje izmijenila je svoju metodologiju kako bi spriječili istu pogrešku.

Ključne savezne države promatraju se pomnije i češće nego prije četiri godine.

Osim toga, anketari su primijetili dosljednost. Biden od proljeća nije pao ispod četiri postotna boda prednosti nad Trumpom. 

Za usporedbu, Trump i Clinton su dvaput bili izjednačeni, što je signaliziralo neizvjesnu utrku. 

Konačno, u zemlji koja je ekstremno podijeljena, puno je manje neodlučnih glasača koji u posljednjem trenutku odlučuju promijeniti svoj izbor.

Neki vjeruju da postoje glasači koji su suzdržani i ne žele reći da preferiraju Trumpa zbog svih kontroverzi koje se vežu uz njegovo ime.

“Ankete su bile pogrešne prošli put, a ovaj put su još pogrešnije”, rekao je Trump.

Trafalgar Group, institut za provođenje anketa kojeg favoriziraju republikanci i želi uvesti metodologiju koja će uzimati u obzir suzdržanost, jedan je od rijetkih koji je 2016. predvidio da će Trump osvojiti Pennsylvaniju i Michigan. 

Ovaj put čak i oni daju prednost Bidenu u ključnim državama poput Pennsylvanije i Wisconsina. 

Prije četiri godine je poslovni čovjek i politička pridošlica bio novost, a takve kandidate je uvijek teško procijeniti. 

“Sada svi imaju nekakvo mišljenje o njemu, nema više iste razine iznenađenja”, rekao je Jackson. 

New York Times je izračunao da bi Biden svejedno mogao pobijediti čak i ako su ankete pogriješile kao prije četiri godine. 

“Biden je po našim anketama bliži osvajanju Teksasa – čime bi ukupno premašio 400 elektorskih glasova – nego što je predsjednik Trump pobjedi u tradicionalnim bojnim poljima poput Pennsylvanije i Nevade”, napisao je novinar New York Timesa Nate Cohn. 

Anketari i analitičari ističu da se namjere birača ne mogu predvidjeti i da postoji mogućnost pogreške. 

Stranica FiveThirtyEight je 16 dana prije izbora 2016. davala Clinton 86 posto šanse za pobjede, gotovo jednako kao Bidenu sada. 

U SAD-u registracija birača poprilično varira pa je osobito teško predvidjeti ishod izbora. 

Trump entuzijastično ističe velike gužve na njegovim skupovima, ali hoće li se to prenijeti na glasačke kutije?

Hoće li demokrati, koji nisu bili previše entuzijastični zbog Clinton, podržati Bidena kako bi protjerali Trumpa? I kakav će efekt imati pandemija koronavirusa? 

“Imamo glasanje poštom i prijevremeno glasanje koje će biti na povijesnim razinama”, rekao je Jackson. 

“Ne znamo kakav će to učinak imati. Puno se komplicirajućih čimbenika pojavljuje, a koje ankete teško mogu uzeti u obzir.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA