Auto
Nova Mercedes Benz T Klasa: Premium mali kombi za aktivan životni stil Nova Mercedes-Benz T-Klasa
#

Mercedes Benz predstvio je danas novu T-klasu kojom proširuje svoj portfolio modela za porodice i ljubitelje aktivnog odmora. T klasa ima prostor za cijelu porodicu – sa do tri dječija sjedišta na zadnjoj klupi, dosta utovarnog prostora za ljubitelje slobodnog vremena i sporta. Klizna vrata omogućavaju brz ulazak i izlazak iz vozila i fleksibilne opcije utovara. Savremeni dizajn, širok spektar sigurnosne opreme i raznovrsna povezanost.

Sa novom T-Klasom, Mercedes-Benz donosi udobnost u segment privatnih malih kombi vozila, a istovremeno nudi put ulaska u svijet brenda sa zvijezdom svima onima kojima je potrebno mnogo prostora. Ovaj potpuno novi model kombinuje multifunkcionalnost i prostranost sa vrhunskim nivoom opreme: bilo da je u pitanju standardni MBUX infotejnment sistem i električna parkirna kočnica, opcioni 17-inčni točkovi od lake legure, KEYLESS-GO ili ambijentalno osvjetljenje, ili čak ARTICO presvlake od vještačke kože/MICROCUT sjedišta, nova T-Klasa se može pohvaliti raznovrsnim spektrom opreme u svom segmentu.

 

 

Sveobuhvatan asortiman standardne sigurnosne opreme, uključujući sedam vazdušnih jastuka i brojne sisteme za pomoć u vožnji, čini ga najsavremenijim, pouzdanim saputnikom za porodice i ljubitelje aktivnog odmora.

„Sa novom T-Klasom proširujemo naš portfolio sa pravim premijum malim kombijem koji kombinira prostranost i funkcionalnost sa stilom i udobnošću kao nijedno drugo vozilo u ovom segmentu“, kaže Mathias Geisen, Mercedes Benz Vans.

„T-Klasa je savršena za sve kojima je potrebno puno prostora – od aktivnih porodica do sportskih entuzijasta. Uz to, mi nastavljamo naš strateški kurs rasta u premijum segmentima.”

Segment privatnih malih kombi vozila značajno je porastao u posljednjih nekoliko godina. T-Klasa je razvijena posebno za porodice i ljubitelje slobodnog vremena kojima je potrebno puno prostora za svakodnevni život, kao i za vikend putovanja ili sportske aktivnosti, ali koji takođe daju veliku pažnju na udobnost i stil.

Elegantno upakovana multifunkcionalnost

Nova T-Klasa je prepoznatljiva kao član porodice Mercedes Benz. Njen dizajn se odlikuje uravnoteženim proporcijama i senzualnim dizajnom površine sa smanjenim linijama. Mišićava ramena i upečatljivi otvori točkova naglašavaju snagu i emotivnu privlačnost vozila. Standardna hromirana rešetka hladnjaka i kućišta spoljašnjih retrovizora u boji karoserije, ručke na vratima i prednji branik dodaju vrhunske karakteristike. Tu su i pragovi na vratima sa natpisom Mercedes Benz i opcioni 17-inčni točkovi od lake legure. Elegantna nijansa boje rubelit crvena metalik je takođe dostupna za T-Klasu.

Mali kombi kombinuje kompaktne spoljašnje dimenzije sa prostranošću. T-Klasa sa pet sjedišta je duga 4.498 milimetara, široka 1.859 milimetara i visoka 1.811 milimetara. Uslijedit će varijanta sa dugim međuosovinskim rastojanjem i sa sedam sjedišta.

  

Dodatne prednosti T-Klase koje čine svakodnevni život porodicama i ljubiteljima aktivnog odmora lakšim i udobnijim: nizak prag za utovar od samo 561 milimetar olakšava utovar teških predmeta. Klizna vrata koja se širom otvaraju sa obje strane vozila omogućavaju udoban pristup zadnjem putničkom prostoru. Ovo omogućava djeci da brzo i sigurno uđu i izađu iz vozila u uskim ulicama i na parking mjestima. Takođe omogućava utovar sa tri strane, uključujući i vrata prtljažnika. Klizna vrata pružaju otvor širine 614 milimetara i visine 1.059 milimetara. Klupa zadnjih sjedišta se standardno preklapa da bi se stvorio praktično ravan prostor za utovar sa podom prtljažnika. Ovo omogućava da se unutrašnjost vozila po potrebi prilagodi specifičnim zahtjevima dana. Prtljažni prostor standardno ima vrata prtljažnika sa grijanim zadnjim staklom. Dvodjelna zadnja vrata su dostupna kao alternativa. Oba dijela vrata mogu da se zaključaju u položaju od 90 stepeni i mogu se okretati u stranu pod uglom do 180 stepeni.

Nova privlačnost u segmentu malih kombi vozila

Izbor materijala također odražava premium karakter. Centralni naslon za ruke je standardno presvučen ARTICO crnom vještačkom kožom. Za naslone za ruke i središnje panele vrata, T-Klasa je usvojila savremeni fino strukturirani NEOTEX iz Mercedes-EQ potpuno električnih modela. Kombinuje izgled nubuk kože sa visokotehnološkim neoprenom. Svi modeli imaju crni ukrasni element visokog sjaja na instrument tabli. Unutrašnjost i prtljažnik su pokriveni tepihom. Dostupne su dvije linije opreme koje dodatno poboljšavaju privlačnost visokog kvaliteta.“Style” and “Progressive” linije opreme za individualni pečat

Style linija opreme se fokusira na prefinjen stil sa dinamičnim detaljima. Karakteristike ekskluzivnosti uključuju standardne presvlake sjedišta od crne vještačke kože ARTICO/mikrovlakana MICROCUT sa duplim gornjim šavovima i crne ukrasne elemente visokog sjaja na vratima i centralnoj konzoli. Kao opcija, ovi ukrasni elementi su dostupni u mat „limonite” žutoj, a presvlake sjedišta u crnoj vještačkoj koži ARTICO sa belim kontrastnim šavovima. Centralni paneli prednjih i zadnjih vrata presvučeni su savremenom NEOTEX imitacijom kože. Dodatni detalji su hromirani detalji na otvorima za vazduh, zvučnicima i kvakama na vratima. Vozačevo sjedište ima lumbalni oslonac, a sjedište suvozača je takođe podesivo po visini.

Što se unutrašnjosti tiče, Mercedes Benz uvodi potpuno novu privlačnost u segment malih kombi vozila. To je u rangu sa uspješnom porodicom kompaktnih automobila. Čak i standardna specifikacija opreme uključuje sljedeće: MBUX infotejnment sistem sa 7-inčnim ekranom osetljivim na dodir i integracijom pametnog telefona, multifunkcionalni volan sa tasterima za kontrolu dodirom, klima uređaj, KEYLESS Start, instrument tablu sa displejom u boji od 5,5 inča, vozačevo sjedište podesivo po visini, zatvoren pretinac, poklopac prtljažnika i džepovi na naslonima prednjih sjedišta. Pored toga, tu je i LED unutrašnje osvjetljenje i, u zavisnosti od specifikacije opreme, ambijentalno osvjetljenje sa do osam boja (Style i Progressive Line).

  

Praktični stolovi na sklapanje postavljeni su na poleđini naslona prednjih sjedišta. Predmeti kao što su pametni telefoni, tableti ili dječije igračke mogu se zgodno postaviti. Spoljašnje karakteristike Style linije opreme T-Klase uključuju 16-inčne točkove sa dizajnom sa 5 krakova i tamno zatamnjene prozore za zadnja i vrata prtljažnika.

Progressive linija opreme stavlja još veći naglasak na eleganciju i luksuznu opremu. Jedan nepogrešiv element je vrhunska NEOTEX obloga sa kontrastnim gornjim šavovima na gornjem dijelu instrument table. Sjedišta od crne vještačke kože ARTICO sa bijelim šavovima i ukrasnim elementima u mat srebrnoj boji na centralnoj konzoli i vratima dodatno naglašavaju karakter visokog kvaliteta vozila. Klizna vrata imaju električne prozore. Eksterijer se odlikuje hromiranom ukrasnom trakom na vratima prtljažnika, 16-inčnim točkovima od lake legure sa 10 krakova i LED farovima visokih performansi.

Intuitivan MBUX ekran i koncept rada

T-Klasa je standardno opremljena MBUX (Mercedes Benz User Experience) infotejnment sistemom. Među njegovim prednostima su softver za samostalno učenje, ekran visoke rezolucije, integracija pametnog telefona sa Apple Car Play i Android Auto, Bluetooth hands-free sistem i digitalni radio (DAB i DAB+). Podjednako pionirski je intuitivni koncept rada preko 7-inčnog ekrana osetljivog na dodir, tastera za kontrolu dodirom na volanu ili – u kombinaciji sa opcionim paketom za navigaciju – preko „Hej, Mercedes“ glasovnog asistenta.

  

T-Klasa je već fabrički pripremljena za korištenje mnogih digitalnih usluga Mercedes me connect. To uključuje usluge na daljinu kao što su daljinsko preuzimanje statusa vozila (Remote Retrieval of Vehicle Status) ili daljinsko zaključavanje i otključavanje vrata. Ove usluge omogućavaju korisnicima da na jednostavan način provjere najvažnije informacije o svojim vozilima u bilo kom trenutku od kuće ili dok su na putu. Podjednako praktično: zahvaljujući navigaciji sa prometnim informacijama uživo i komunikaciji automobil-X kupci voze sa najnovijim podacima u realnom vremenu. Ovo im omogućava da efikasno izbjegnu gužve u saobraćaju, čime štede dragocjeno vrijeme.

Odredišta se takođe mogu unijeti kao adrese od tri riječi koristeći sistem what3words (w3w). what3words je najlakši način da odredite lokaciju. Kao dio ovog sistema, svijet je podijeljen na kvadrate veličine 3×3 metra sa nepogrešivom adresom od tri riječi. Ovo može biti od velike pomoći kada tražite destinaciju.

Visok nivo sigurnosnih karakteristika

Što se tiče bezbjednosnih karakteristika, nova T-Klasa takođe ima mnogo toga da ponudi. Brojni sistemi pomoći u vožnji dolaze kao standard uz sistem upozorenja o gubitku pritiska u gumama i Mercedes-Benz sistem za hitne pozive. To uključuje pomoć pri kretanju uzbrdo, pomoć pri bočnom vetru, ATTENTION ASSIST, sistem upozorenja na umor, Active Brake Assist (aktivnu pomoć pri kočenju) sa funkcijom unakrsnog saobraćaja, Active Lane Keeping Assist, Blind Spot Assist (pomoć za mrtvi ugao) i Speed Limit Assist (pomoć pri ograničenju brzine). Paket pomoći pri vožnji (Driving Assistance Package) dostupan je kao opcija i dodatno uključuje Active Distance Assist DISTRONIC (takođe dostupan kao pojedinačna opcija) i Active Steering Assist. Za dodatnu pogodnost i sigurnost pri ulasku i izlasku sa parking mjesta, tu je opcioni aktivni sistem pomoći pri parkiranju sa PARKTRONIC-om i kamerom za vožnju unazad. U kombinaciji sa opcionom spojnicom za prikolicu, T-Klasa takođe ima pomoć pri stabilnosti prikolice. Visokom nivou aktivne sigurnosti doprinose i opciona LED prednja svjetla visokih performansi (standardna za progresivnu liniju). Povećavaju sigurnost noću zbog svog širokog snopa i svjetlosti boje slične dnevnoj. Također koriste manje energije.

T-Klasa također ispunjava visoke sigurnosne standarde koje je postavio Mercedes Benz kada su u pitanju sistemi za zadržavanje. Standardno je ugrađeno ukupno sedam vazdušnih jastuka za zaštitu putnika u vozilu. U slučaju jakog bočnog sudara, središnji vazdušni jastuk se, na primjer, aktivira između sjedišta vozača i sjedišta suvozača i na taj način služi za smanjenje rizika da dva putnika dođu u kontakt jedan sa drugim.

  

Kada je u pitanju sigurnost, svaki mali detalj je dobro osmišljen: iSize standardni pričvršćivači dječijih sjedišta sa ISOFIX ankerima i TopTether su postavljeni na spoljnim zadnjim sjedištima kao i na sjedištu suvozača. Iz sigurnosnih razloga, ugrađeno je automatsko prepoznavanje dječijeg sjedišta kako bi se osiguralo da se vazdušni jastuk suvozača deaktivira kada je vaš mini kopilot u vozilu. Podloga integrisana u površinu sjedišta detektuje raspodjelu težine na sjedištu kako bi utvrdila da li je postavljeno dječije sjedište. Za smještaj četvrtog djeteta, pomoćno sjedište se može postaviti na centralno sjedište zadnje klupe. Kao dodatna zaštita za mališane, klizna vrata i opcioni električni prozori u zadnjem dijelu su opremljeni sigurnosnim bravama za djecu.

Moderni motori sa visokim obrtnim momentom i štedljivom potrošnjom

Prilikom lansiranja na tržište, bit će na raspolaganju jedan dizel i jedan benzinski motor, od kojih će svaki biti ponuđen sa dvije snage. Četvorocilindarski motori su poznati po velikoj vučnoj snazi, čak i u niskom opsegu obrtaja, i po optimizovanoj potrošnji. Za još bolje ubrzanje, na primjer pri preticanju, dizel model od 85 kW ima funkciju nadjačavanja i obrtnog momenta. Nakratko se može dostići do 89 kW snage i 295 Nm obrtnog momenta. Svi motori su kombinovani sa ECO start/stop funkcijom. Pored šestostepenog manuelnog mjenjača, dva dizel modela i snažniji od dva benzinska modela dostupni su i sa sedmostepenim jmenjačem sa dvostrukim kvačilom (DCT).

Fokus na održivost: novi potpuno električni mali kombi

Održivost je čvrsto ukorijenjena u poslovnoj strategiji brenda Mercedes Benz. Ključni element ovdje je mobilnost bez emisija. Kao dio inicijative „Ambicija 2039“, kompanija ima za cilj da ponudi CO2 neutralnu flotu vozila do 2039. godine i da obezbijedi da neće imati relevantnih utjecaja na kvalitet vazduha u gradovima. Već krajem ove godine Mercedes Benz će imati na raspolaganju električna vozila na baterije u svim segmentima u kojima je brend zastupljen. Od 2025. godine sve nove arhitekture vozila bit će isključivo električne. Kupci će tako imati mogućnost izbora potpuno električne alternative za svaki model. Kao rezultat toga, održivost je ključni aspekt razvoja vozila. Platforma T-Klase je stoga dizajnirana imajući na umu fleksibilnost pogonskog sklopa, omogućavajući da se koriste i motori sa unutrašnjim sagorjevanjem i električni pogon. Modeli koji slijede, eVito, eSprinter, EQV i nadolazeći eCitan, budući EQT (trenutno je još u razvoju) upotpunjuju liniju električnih kombija i omogućit će brendu Mercedes Benz da i poslovnim i privatnim kupcima ponudi alternativnu električnu verziju u svim kategorijama kombija – od malog kombija do velikog kombija.

EQT će kombinovati multifunkcionalnost i vrhunsku privlačnost T-Klase sa lokalnom mobilnošću bez emisija – i na taj način takođe ima svoj jedinstveni karakter. Ovo je očigledno u konceptu EQT koji je predstavljen prošle godine. Prepoznatljiv spoljašnji izgled vozila, sa estetski dopadljivom crnom prednjom maskom, daje nagovještaj proizvodnog vozila koje dolazi.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.