Auto
Novi model Ford Focus ST sa 280 KS Prodaja u Evropi počinje na ljeto, a cijene za sada nisu saopćene
#

Ford je upravo predstavio novi Focus ST, koji će ponovo kupcima biti dostupan u benzinskoj te dizelskoj izvedbi.

S obzirom da dizajn nije bio tajna, najveća novost je uvođenje četvorocilindarskog 2.3 litarskog EcoBoost turbo benzinca koji je zamenio raniji 2.0 benzinski motor. Nova pogonska jedinica proizvodi 280 ks pri 5.500 o/min i razvija 420 Nm maksimalnog obrtnog momenta u rasponu 3.000-4.000 o/min. Kako su izračunali u Fordu, to je povećanje snage od 12% a obrtnog momenta od 17%, u poređenju sa prethodnikom koga je pogonio dvolitarski agregat.

Proizvođač navodi da novi Focus ST 0-100 km/h ubrzava za manje od 6 sekundi, ne precizirajući tačno vrijeme. Po prvi put Ford Focus ST opremljen je elektronskim diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem (eLSD) koji obezbjeđuje bolje prijanjanje i stabilnost automobila, a vozač može da izabere jedan od predefinisanih režima vožnje među kojima su i “sporstki” i “trkački” mod.

Za kupce koji preferiraju dizelaše, Ford je pripremio i verziju sa četvorocilindarskim 2.0 litarskim EcoBlue turbo motorom. Ovaj agregat isporučuje 190 ks pri 3.500 o/min, dok maksimalni obrtni moment iznosi 400 Nm i na raspolaganju je 2.000-3.000 o/min. Obje pogonske jedinice standardno su uparene sa 6-brzinskim manuelnim mjenjačem ili opcionim 7-stepenim automatikom.

Automatski mjenjač stiže sa polugicama za manuelnu promjenu “brzina” na volanu. Novi Focus ST imaće debi pred publikom na predstojećem sajmu automobila u Ženevi, a biće dostupan u hečbek varijanti sa 5 vrata, kao i u karavan verziji.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.