Auto
Ovo je najljepše i najrjeđe izdanje "fiće" (VIDEO) Najmanje poznata, najrjeđa, a vjerovatno i najatraktivnija verzija među njima bio je mali roudster pod oznakom Autobianchi, sa imenom Stellina.
#

O tome šta je "fića" na ovim prostorima značio ne treba mnogo trošiti riječi. Nastao u Torinu 1955. kao Fiat 600, kod nas postao Zastava 750 (iako se prvo proizvodio sa oznakom 600, a kasnije i 850), a nosio još i oznake španskog Seata i njemačkog NSU-a i proizvodio se u 10 zemalja svijeta na četiri kontinenta.

Osim u svojoj osnovoj verziji, Fijatu je poslužio i kao osnova za nekoliko različitih automobila, među kojima je prvi Fiat Multipla, mali gradski teretnjak 600 Formichetta, zatim kombi 600T, otvorena verzija Fiat Jolly i nekoliko sportskih varijanti iz Abarth-ove radionice.

Najmanje poznata, najrjeđa, a vjerovatno i najatraktivnija verzija među njima bio je mali roudster pod oznakom Autobianchi, sa imenom Stellina.

Autobianchi je ovaj model predstavio na Sajmu u Torinu 1963. godine. Bio je to lagani kabriolet nastao na osnovi Fiata 600D, koji je imao karoseriju od fiberglasa (što je u to vreme bio pionirski potez) i težio samo 660 kilograma.

Za dvije godine, koliko proizvođena, 1964. i 1965. godine, iz fabrike su izašle samo 502 Stelline, a jedan od razloga je i to što je Fiat, inače suvlasnik Autobianchi-ja, u isto vrijeme u ponudi imao model 850 Spider sa kojim Stellina nije mogla da se nadmeće na tržištu.

Sve to čini ovaj atraktivni automobilčić jedinstvenom i rijetkom pojavom u Fijatovoj familiji malih automobila.

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.