Auto
Ovo su znakovi koji upozoravaju da će vam pući guma na automobilu Prenizak pritisak zraka u gumama obično je najava problema.
#

Prenizak pritisak zraka u gumama obično je najava problema. Zato ga je najbolje provjeravati svake dvije sedmice, preporučuje Njemački autoklub (ADAC).

Predmeti poput eksera ili komadića razbijenog stakla također mogu da oštete gumu i postepeno je ispumpaju. Trošenje i starost povećavaju rizik. Čak i ako nema vidljivih oštećenja, gume treba mijenjati nakon najviše osam godina.

Kako možete da primijetite oštećenje gume? Ne oslanjajte se na sistem za nadzor pritiska u gumama: u nekim slučajevima, probušena guma sa sporim ispuštanjem zraka se otkrije prekasno, a sistem detektuje samo gubitak pritiska od dvadeset posto. Tada vožnja više nije sigurna.

Prije „velikog praska“ obično postoje neki znaci koji najavljuju pucnje gume. Smanjeni pritisak u gumama značajno mijenja ponašanje u vožnji: auto vuče lijevo ili desno, pri upravljanju reaguje sunđerasto i ljulja se, piše Revija HAK.

Ako primijetite neke od ovih signala, ostanite mirni i izbjegavajte brzu vožnju, uključite sva četiri pokazivača smjera. Zaustavite automobil što je nježnije moguće, na mjestu gdje je to najsigurnije. Nemojte naglo kočiti – to može prouzrokovati proklizavanje zadnjeg dijela.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.