8 C
Sarajevo
26.04.2024

U 83. godini preminuo Klaus Kinkel: “Mi smo bili, ja sam bio odgovoran za Srebrenicu”

U jednom od posljednjih intervjua, za DW je govorio o svoje 2 traume — genocidu u Ruandi i BiH: ‘Mi smo bili, ja sam bio odgovoran za Srebrenicu’.

Posljednji intervju Klausa Kinkela Deusche Welleu prenosimo u cijelosti

Političar njemačkih Liberala Klaus Kinkel je od 1979. do 1982. bio na čelu zapadnonjemačke obavještajne službe BND. Početkom devedesetih bio je njemački ministar pravosuđa, a od 1992. do 1998. naslijedio je svog stranačkog kolegu Hans-Dietricha Genschera na položaju ministra vanjskih poslova i vicekancelara u vladama Helmuta Kohla.

- OGLAS -

DW: Prošlo je 20 godina od genocida u Srebrenici. Više puta ste rekli da Vam taj zločin u bivšoj „zaštićenoj“ zoni UN još uvijek ne daje mira.

Klaus Kinkel: Ja sam posljednjih godina više puta rekao kako su mi ostale dvije traume iz razdoblja kad sam bio njemački ministar vanjskih poslova. Prva je Ruanda, druga Srebrenica. Traume su mi ostale jer sam, kao šef diplomacije jedne velike i ne baš nevažne zemlje, imao osjećaj da se relativno malo može učiniti kako bi se takve katastrofe zaustavile. Optužujete samog sebe jer se stalno pitate, zar nisam mogao učiniti više? To me zaokupljalo i zato sam pretprošle godine posjetio Srebrenicu. Prije, kao ministar sam odlazio u Bosnu i Hercegovinu, ali nikad nisam bio u Srebrenici.

Kinkel je poznat po izjavi da osjeća suodgovornost za tragediju koja se dogodila u Srebrenici jer nije mogao ništa učiniti da je spriječi, ocjenjujući da je u BiH zakazala međunarodna zajednica.

“Osjećam se suodgovornim u pogledu onoga što se tamo dešavalo”, rekao je i dodao da su tada informacije bile nepotpune i nedovoljne i da ni on ni ostali ministri vanjskih poslova “nisu znali kakve su se strahote tih dana, od 11. do 16. jula 1995., tamo dešavale”, rekao je Kinkel svojevremeno u intervjuu za njemački radio Deutsche Welle. 

Dok je bio njemački ministar vanjskih poslova prvi je predložio formiranje suda koji bi tretirao ratne zločine na području bivše Jugoslavije nakon čega je došlo do formiranja Haškog tribunala.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA