Auto
Prvi pogled na Ferrari Purosangue SUV Pogledajte kako izgleda novi Ferrari Purosangue SUV!

Ferrari ima nekoliko tačaka koje potkrepljuju argument da se novi automobil može uvrstiti u sportsku klasu automobila. Za početak, nisu se trudili da u napumpani hečbek uguraju što više sjedišta. Umjesto toga, postoje samo dva zadnja sedišta (još bolje, bez trećeg reda), i ona odražavaju istu formu sjedišta kao i prednja. Prtljažnik, ako želite da ga tako nazovete, je kompaktna površina od 16,7 kubnih stopa koja je više prostrana nego kaverna, iako se zadnja sjedišta preklapaju kako bi otvorila prostor za odlaganje stvari. Štaviše, nema mogućnosti da se govori o off-road sposobnostima i ne postoji način da se pričvrsti kuka za vuču pozadi, što znači da nikada nećete vidjeti Purosangue transformisanog u Family Truckster u stilu Griswolda.

Podloga Ferrarija Purosangue podržava njegovu dispoziciju fokusiranu na vozača, počevši od pogonskog sklopa. Umjesto da prati publiku sa hibridnim ili punim EV, Ferrari se oslanjao na tradiciju tako što je u motorni prostor ugurao masivni, 6,5-litarski V12. Motor sa prirodnim usisavanjem je zvijer od grudve, sa 715 konjskih snaga i 528 lb-ft obrtnog momenta na sva četiri točka. Ovo je najsnažniji motor koji je Ferrari ikada stavio u GT automobil (i najveća konjska snaga u svojoj klasi), što je dobra stvar jer Purosangueova masa prebacuje vagu na 4.482 lbs (prije nego što se napuni tekućinom). Iako ogroman, V12 je zaglavljen uz ivicu motornog prostora, a 8-brzinski menjač sa dvostrukim kvačilom je na zadnjoj osovini kako bi pomogao u ravnoteži pri rukovanju. Iako je veća od bilo kog sportskog automobila, Purosangueova težina je lakša s obzirom na njegov otisak velike veličine (imajte na umu da su ti naizgled mali točkovi zapravo prečnika 22 i 23 inča, i dobićete bolji osećaj razmjere). Osjećaju suštine doprinosi i trik aktivni sistem ogibljenja koji koristi složenu seriju akcelerometara, senzora i aktuatora za podešavanje krutosti i visine vožnje u milisekundama. Iako je naša rana interakcija sa Purosangueom bila čisto statična, pretpostavljamo da će biti prilično zanimljiv za vožnju kada krene na put.

Vizuelno, najnovije iz Ferrarija uspijeva da uzme izazovan format i da ga izvede sa protokom i radoznalošću. Prednji kraj, iako se ne razlikuje od 296 GTB, i dalje odiše svojim identitetom, kombinujući šiljasti nos sa senzualnim grbinama na prednjim točkovima, suptilni „aero most“ namenjen smanjenju otpora i dugačku liniju krova koja se pretvara u mišićav zadnji deo. potkoljenice i kratak prevjes čisto oblikovane stražnjice. Zadnji dio je uvjerljiva kombinacija čisto zakrivljenih površina, stražnjih svjetala nalik na Rome i četiri masne izduvne cijevi čija širina odražava zadovoljavajuću debljinu stražnjih guma od 315 mm. Ali pièce de résistance su zadnja vrata, koja se otvaraju unazad na sopstveni pogon u širokom zamahu od 79°, što omogućava lakši ulazak na zadnja sedišta. Nema baš prostora za noge pozadi u Purosangueu, ali to je više sigurnost nego obaveza s obzirom na njegovo tvrdoglavo insistiranje da bude sportska vožnja koja slučajno ima zadnja sedišta. Unutra je čist, savremen dojam sa simetričnom kontrolnom pločom koja obavija dva digitalna ekrana, i ugradnjom cool modernih materijala kao što je alkantara obloga koja koristi balistički materijal za teksturu.

Hoće li istorija biti ljubazna prema Purosangueu? Kao jedan od posljednjih zaostalih u ovoj oblasti, teško da možete kriviti brend Prancing Horse što ih odugovlači, pogotovo zato što dugačke liste čekanja za njihove sportske automobile znače da je pritisak za širenje na ovo tržište bio vjerojatniji u interesu širenja rezultata, ne puko preživljavanje. Umjesto toga, Purosangue može razbarušiti perje među tvrdoglavim tifosima, ali će također zadovoljiti tvrdokorne Ferraristije koji bi radije bili uhvaćeni mrtvi nego da voze seksano komunalno vozilo drugog proizvođača. Ako morate pitati, početna cijena od oko 400.000 dolara će osigurati da kupci budu od najpopularnije sorte.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.