1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Garibija: Pamtiti, opominjati i čuvati sjećanje na ubijene tokom opsade Sarajeva

Porodice, prijatelji, komšije te brojne delegacije, među kojima i Kantona Sarajevo, koju su predstavljali dopredsjedavajući Skupštine KS Vibor Handžić, zastupnici Vedran Jakupović i Damir Nikišić te ministri za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i boračka pitanja Malik Garibija i Ismir Jusko, polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem fatihe odale su počast stradalim Sarajlijama, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Mjesto na kojem se desio masakr, kako se navodi,  bilo je mjesto koje je za mnoge naše građane značilo opstanak.

-Došlo je vrijeme da na ovim svetim mjestima stradanja počnemo govoriti mi koji smo u to doba bili djeca koja su živjela pod ‘kišom granata’, mi kojih se ovih događaja i ne sjećamo. Želim vas uvjeriti da je moja generacija svjesna svog zadatka i obaveze,  da ćemo ova mjesta stradanja obilježavati sa jednakom pažnjom i dostojanstvom, kao i vi koji ste užasima na Markalama svjedočili i kojima su se prizori i sjećanja Markala urezali u samo biće –  istakao je ministar Garibija.

- OGLAS -

Poručio je kako će buduće generacije pamtiti, opominjati i čuvati sjećanje da se našoj djeci i unucima nikada više ovo ne ponovi.

– Brojni su pokušaji relativizacije ovih i svih drugih masakara u Kantonu Sarajevu, od onih koji su ga držali pod opsadom, lovili i ubijali 1425 dana naše sugrađane ne gledajući ko je nosio uniformu, a ko nije, pokušavaju nas obmanuti kako smo se mi međusobno ubijali. Sreća u nesreći je što imamo neke dokumentovane sekvence dešavanja koje ćemo dovijeka čuvati da podsjećamo sebe i druge na sramotu agresora. Svi znamo za snimljene komande ‘tuci Velušiće, tuci Baščaršiju, tuci Pofaliće, da ne mogu da spavaju da im razvučemo njihovu pamet’ –  poručio je Garibija.

Dodao je kako su ove komande ostale svjedočiti kako agresor nije birao, a svaki Sarajlija je bio meta. Pet granata ispaljenih s položaja Vojske RS na Markale na današnji dan, napominje,  nisu ispaljene same.

– Neko je morao dati naredbu, neko je napunio minobacač i ubio 43, a ranio 84 civila. I to je uradio neko u Vojsci RS, jer je znao da je ovo pijaca na kojoj se gladni i ratom izmoreni civili opskrbljuju osnovnim potrepštinama, te naredio: ’tuci Markale’. I mi Sarajlije nećemo mirovati dok naredbodavci i izvrštelji ne stanu pred lice pravde, jer zločin ne zastarijeva. Očevima, majkama, djeci ubijenih želim puno snage i strpljenja, a stradalim vječni rahmet, mir i spokoj božiji. Neka im je lahka zemlja bosanska – potrcrtao je  Garibija.

U posljednja četiri mjeseca nije bilo sedmice da Vlada KS nije obilježavala značajne događaje koji su vezani za oslobodilački rat od 1992. do 1995. godine, naveo je ministar Jusko, te naglasio kako svaki od tih datuma ima svoju težinu, ali da ovaj datum ima dvije simbolike.

– Ovo je bio posljednji masakr koji se desio u opkoljenom Sarajevu kada su 43 naša sugrađanina dala svoje živote i koji su bili krivi samo zato što su bili u opkoljenom gradu i što su odlučili da ga ne napuste. S druge strane, ovaj masakr je bio razlog pokretanja zračnih NATO udara nakon čega je sve krenulo prema tome da dođe do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Jusko.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA