12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

20 činjenica koje će iznenaditi i one koji misle da znaju baš sve

Koliko god obrazovan, niti jedan čovjek ne zna baš sve, a neke činjenice, koliko god zabavne bile, vrlo se rijetko ističu. Možda nisu najkorisnije na svijetu, no svakako su najzanimljivije:

1. Žohari su jedna od najotpornijih životinjskih vrsta, često se ističe kako su otporni i na radijaciju koja bi ubila svakog drugog, no rijetko tko zna da oni mogu preživjeti čak pet tjedana bez glave! Naime, otprilike toliko im je potrebno da umru od gladi, jer se bez glave ne mogu hraniti.

2. Srednji prst Galilea Galileja čuva se i izložen je u muzeju Znanosti u Firenci.

- OGLAS -

3. Kako bi uspješno razlikovali pravi dijamant od onog lažnog, u njega treba izdahnuti zrak. Pravi će ostati jasan, dok će se lažni zamagliti.

4. Tri najprodavanije stvari na svijetu u ljudskoj povijesti su – knjige Harryja Pottera, iPhone i Rubikova kocka.

5. Slavna slika Mona Lisa visila je u spavaćoj sobi legendarnog francuskog vojskovođe Napoleona Bonapartea godinama.

6. Samo pet posto populacije Brazila živi u regiji Rio Grande. No ono što je zanimljivo je kako čak 70 posto brazilskih manekenki dolazi od tamo. Brazilke se često navode kao najseksepilnije žene svijeta, a moglo bi se reći kako je upravo Rio Grande njihova meka.

7. Banane su zakrivljenog oblika zato što pokušavaju “uhvatiti” sunčevo svjetlo dok rastu.

8. Likovi iz Pokemona, Hitmonlee i Hitmonchan, imena su dobili po legendama kung fu-a, Bruce Leeju i Jackieju Chanu.

9. Španjolska riječ “esposas” ima dvostruko značenje. Naime, ona označava supruge, ali i lisice (kao ono što se stavljaju uhićenima na ruke). Zanimljivo, zar ne?

10. Plava ptica iz Twitter loga ima ime, a ono je Larry. Kreatori te društvene mreže nazvali su je po košarkaškom igraču Larryju Birdu.

11. U visokim planinama Nepala žive divovske pčele. Duljina njihova tijela iznosi do 3 cm, a te pčele proizvode poseban med koji može izazvati halucinacije kod ljudi.

12. Kad mršavimo ili se debljamo, naše masne stanice ne nestaju – one samo mijenjaju svoj oblik i veličinu.

13. Neki japanski semafori umjesto zelene boje imaju plavu, a povijesno su te obje boje nazvane istom riječi.

14. Čak 99 posto mikroba koji žive unutar ljudskog tijela su nepoznati znanosti, piše Bright Side.

15. Porezotina od papira je bolnija od običnog reza jer takva rana rijetko kad krvari, pa živčani završeci ostaju u dodiru sa zrakom, što ih “iritira”, dok kod krvarenja dolazi i do zatvaranja rane.

16. Kraljica Elizabeta II. je u rodu s Vladom Tepešem, poznatom pod nadimkom Drakula. U Rumunjskoj je danas slavljen kao narodni junak, a njegova okrutnost ga je učinila poznatim diljem Europe. U povijesti je, osim po svom angažmanu u borbama protiv osmanske ekspanzije, poznat i kao inspiracija za vampira grofa Drakulu, glavni lik u romanu Brama Stokera ‘Drakula’ iz 1897. godine.

17. Kad se okupate u vrućoj vodi, potrošite otprilike isti broj kalorija kao da ste hodali 30 minuta.

18. Kad je njegovo tijelo ekshumirano u lipnju 2017., otkriveno je kako brkovi Salvadora Dalija izgledaju identično onom kako su izgledali na dan kad je umro.

19. Ako napravite kockice leda od vode iz slavine, one će izgledati bjelkasto i mutno, no ako ih napravite iz prokuhane vode, tada će biti posve čiste i prozirne.

20. Životinje izbjegavaju strujne vodove jer se boje ultraljubičastih bljeskova koji se javljaju uz njih. Njih ljudsko oko ne može vidjeti, a ljudi su uz majmune jedina vrsta koja ne može vidjeti ultraljubičaste zrake.

(24sata.hr)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA