Auto
SAD: Kia i Hyundai povlače gotovo 600.000 vozila Kočiona tečnost može procuriti unutar hidrauličke kontrolne jedinice za sprečavanje blokade kočionog sistema, što može izazvati požar
# Anadolu Agency (AA)

Južnokorejski proizvođači automobila Hyundai i Kia povlače preko 591.000 vozila u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi popravili problem sa curenjem kočione tečnosti što može prouzrokovati požar motora, prenosi Anadolu Agency (AA).

Opozivi pokriva više od 440.000 sedan vozila Kia Optima modelskog godišta od 2013. do 2015, te SUV vozila Kia Sorento iz 2014. i 2015. Također, povlači se 151.000 terenaca Hyundai Santa Fe od 2013. do 2015. godine.

U zajedničkom obrazloženju proizvođači automobila naveli su da kočiona tečnost može procuriti unutar hidrauličke kontrolne jedinice za sprečavanje blokade kočionog sistema, što može dovesti do kratkog spoja koji može izazvati požar.

Kiin opoziv počeće 15. oktobra, dok će Hyundaijev započeti 23. oktobra. Prodavci obje kompanije će pregledati kontrolne jedinice zbog curenja i zamijeniti ih ako je potrebno, bez troškova za vlasnike.

U dokumentima kompanije koje su u četvrtak objavili američki regulatorni organi za sigurnost saobraćaja, Hyundai je rekao da ima 15 izvještaja o požarima motora uzrokovanim curenjem tekućine, dok je Kia navela da ih ima osam.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.