Auto
Sajam automobila u Frankfurtu: U fokusu hibridna i električna vozila (FOTO) Otvoren je sajam automobila u Frankfurtu koji će trajati do 22. septembra. Na sajmu većinom izlažu njemački proizvođači, a ove godine u fokusu su hibridna i električna vozila

Njemačka kancelarka Angela Merkel (CDU) otvorila je jučer, u Frankfurtu 68. Međunarodni sajam automobila (IAA) koji je ove godine siromašniji za više značajnih svjetskih proizvođača automobila (iz Japana, SAD-a, Francuske i Italije) koji su otkazali sudjelovanje “zbog previsokih troškova sajma”. 

Nakon otvaranja sajma, kancelarka Angela Merkel je u svojem 90 minutnom obilasku IAA najprije posjetila Mercedesov štand. Nakon razgledanja Mercedesovih noviteta na sajmu, posebno električnih automobila, kancelarka je izjavila kako Njemačka i dalje uspijeva biti u prvom planu što se tiče i autoindustrije te iskazala podršku jačanju infrastrukture za daljnji razvoj elektro-automobila.

Kancelarka je također najavila kako će do 2022. uz sve autoceste biti dostupan novi automobilski standard 5G, a dvije godine kasnije i uz sve glavne prometnice.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.