Auto
Škoda Octavia četvrte generacije: Novi model će biti puno emocionalniji automobil (FOTO) U novembru se očekuje svjetska premijera nove Octavije, a najprodavaniji model u mnogim europskim zemljama uz novi dizajn dobit će plug-in hibridnu verziju pogona, kao i benzinske i dizelske verzije motora

Škoda je upravo objavila dizajnerske skice nove, četvrte generacije svog najprodavanijeg modela Octavije. Treća generacija, koja je predstavljena u prosincu 2012. godine, doživjela je obnovu početkom 2017. godine i već se dugo nagađalo da bi uskoro trebala stići potpuno nova generacija. A prema Škodi, predstavljanje četvrte generacije predviđa se za mjesec novembar ove godine.

 

  

Ovaj skoro 4,7 metara dug obiteljsko-poslovni automobil u sedan (liftback s petero vrata) i karavanskim izvedbama treće generacije najbolje je prodavani model češkog proizvođača u prvih devet mjeseci ove godine, a gledajući samo europsko tržište, do kolovoza ove godine prodana je u 156.462 primjeraka (izvor JATO Dynamics).

  
Octavia je tako prema istom izvoru najbolje prodavani model u Austriji, Češkoj, Finskoj, Poljskoj i Švicarskoj. Ni u Hrvatskoj Octavia prema tom kriteriju ne zaostaje, štoviše u prvih devet mjeseci je i kod nas najbolje prodavani model s 2750 komada ili 5,36 posto tržišta, što je porast od 160 primjeraka u odnosu na 2018. godinu. Ako gledamo samo karavansku izvedbu, ona je najprodavaniji karavan u cijeloj Europi. Ono što je još zanimljivije, prema podacima Škode, karavanska izvedba je prošle godine bila dvostruko bolje prodavaniji model od sedan izvedbe. Odlični su to podaci, nema sumnje, s obzirom da se trećoj generaciji ubrzano bliži kraj u njezinom osmogodišnjem životnom ciklusu.
 
Nova Octavia, prema češkom proizvođaču automobila, dizajnirana je tako da ima puno više 'emocionalne' privlačnosti u usporedbi s odlaznim modelom, a isto tako će imati 'vrlo veliku količinu unutarnjeg prostora'.
 
  

Skice predstojeće sedan izvedbe kupeovskih linija nove generacije prikazuju ažuriranje Škodinog dizajnerskog jezika izraženijim naborima na tijelu, debljim rubom rešetke hladnjaka i složenijom strukturom na prednjem kraju. Osim toga, Octavia će ponovno dobiti prednja svjetla u jednom komadu, nešto slično kao na nedavno obnovljenom Superbu treće generacije, nakon što ih je razdvojila u dva dijela u trenutnom modelu Octavije.

Straga se stražnja svjetla produžuju i na peta vrata, pružajući sofisticiraniji izgled koji čini jaču vizualnu vezu s Octavijinim većim bratom Superbom.

Treba reći i to da će četvrta generacija Octavije također dobiti obje izvedbe; sedan s petero vrata i karavan. Što se pogonskih jedinica tiče, može se očekivati da će nova Octavia dobiti i plug-in hibridnu verziju pogona, kao i benzinske i dizelske verzije motora. Očekuje se, naravno, i sportska RS verzija u obje izvedbe karoserija.

  

Četvrta generacija Octavije ponovno će se proizvoditi u Škodinoj tvornici Mlada Boleslav na MQB platformi VW Grupe. Očekuje se da će automobil ponuditi mnogo naprednog infotainmenta, koji dijeli s novim VW Golfom.

Nove značajke vjerojatno će uključivati bežično over-the-air ažuriranje navigacijskog sustava, kao i više kontrola na infotainment zaslonu. Može se očekivati da će se približavanjem datuma predstavljanja nove Octavije pojavljivati sve više detalja u javnosti, baš kao što je to bio slučaj i s modelima Superb, Superb iV, Superb Scout i Citigo e iV krajem svibnja ove godine.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.