Auto
Svi novi automobili u Europi imat će graničnike brzine. Dolazi kraj vožnje kakvu poznajemo? Šta mislite o ovom prijedlogu?

Novi automobili u svojoj serijskoj opremi moraju imati sve više sigurnosne opreme, što je odlična stvar (iako proizvođačima automobila zadaje glavobolje budući da kupci očekuju iste cijene i više tehnologije), ali zadnja u nizu mjera šokirat će sve vozače. Naime, prema prijedlogu europskog vijeća za sigurnost u saobraćaju, svi novi automobili dobit će graničnike brzine!

Da, dobro ste pročitali! Kada? Kako stvari zasad stoje, već za tri godine, piše britanski Express.

Članovi europskog parlamenta već su odobrili ovaj prijedlog, a sve funkcionira pomoću ISA sistema (Intelligent Speed Assistance). Graničnici će koristiti podatke s GPS i kamere za prepoznavanje znakova kako bi otkrili koliko je ograničenje na dijelu ceste kojim se automobil kreće. Snaga motora će prema tome biti ograničena, pa ćete tako primjera radi na autocesti A1 moći voziti do 130 km/h.

Može li se ubrzati na brzinu veću od spomenute? Može, jakim pritiskom na papučicu gasa, ali ako to nastavite raditi i samim time ubrzavati, nakon nekoliko sekundi javljaju se vizuelna i zvučna upozorenja koja ne prestaju dok se brzina ne spusti na brojku koja stoji na znaku ograničenja. Spomenuti graničnici trebali bi postati obavezni u svim novim modelima koji se prodaju na tržištu EU (uključujući i Veliku Britaniju koja je u procesu izlaska).

Naravno, sve se radi s ciljem povećanja sigurnosti, pa se tako procjenjuje graničnici mogli smanjiti broj saobraćajnih nesreća za 30 posto... Ipak, mjera je prilično ekstremna, a zanima nas i kako će proizvođači sportskih modela reagovati na ovu odluku. Zamislite samo Porsche 911 koji vas upozorava da vozite 135 km/h...

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.