Auto
Tesla Model 3 zablistao na "testu sjevernog jelena" Jedna od prednosti električnih automobila je i njihovo nisko težište, zahvaljujući čemu su ova vozila stabilnija u slučaju naglih promjena pravca pri većim brzinama
#

Automobili na struju imaju generalno veću masu u poređenju sa vozilima slične veličine sa benzinskim ili dizel motorima zbog teških baterija koje su najčešće postavljene ispod putničke kabine ili prtljažnika. Takva konstrukcija utiče da se težište mase kod električnih automobila nalazi niže u odnosu na modele sa konvencionalnim motorima.

Ova prednost najbolje se može vidjeti na takozvanom “testu sjevernog jelena”, koji je proslavio švedski magazin Teknikens Värld. Šveđani već decenijama sprovode ovaj specifičnan test bezbjednosti kojim se ispituju manevarske sposobnosti vozila u ekstremnim uslovima.

Široj automobilskoj javnosti napoznatiji je slučaj iz 1997. godine kada su prilikom izvođenja testa prevrnuli tada novu Mercedesovu A klasu, što je natjeralo njemačku kompaniju da izvrši izmjene na tom modelu.

Inače, test se sastoji iz manevra nagle promjene pravca automobila, čime se simulira izbjegavanje određene prepreke na putu. Na taj način utvrđuje se koliko je određeni model stabilan i samim tim bezbjedan u datim okolnostima.

Test sjevernog jelena između ostalih sprovodi i španski sajt Km77.com, a nedavno se na njemu našao Tesla Model 3. Španci su Model 3 testirali u više pokušaja, od kojih su neki bili pri brzinama preko 80 km/h, što je znatno više od brzine koju praktikuje švedski Teknikens Värld (60 km/h).

Pogledajte kako se ovaj električni automobil pokazao na testu sjevernog jelena:

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.