Auto
Teslin superpunjač za električna vozila uskoro će biti postavljen prvi put u BiH Velika stvar
# Agencije

Američka automobilska kompanija Tesla najavila je planove za izgradnju svojih prvih superpunjača za punjenje električnih vozila u šest zemalja jugoistočne Evrope do kraja godine.

“Superčardžeri” su priključci koji pune Teslina vozila nekoliko puta brže nego druge vrste naplatnih stanica, a do sada u BiH imaju dvije takve stanice, jedna u Tarčinu, a druga na Skenderiji u Sarajevu. 

Na zvaničnoj Teslinoj mapi postavljenih superpunjča, onih običnih i onih koji tek trebaju biti postavljeni, možete vidjeti da je u planu izgradnja prvog superpunjača u BiH, tačnije u Sarajevu. 

face.ba / 

Tačan datum izgradnje će uskoro biti potvrđen, a lokacija i dalje nije u potpunosti definisana. Sudeći po fotografiji, superpunjač će se nalaziti negdje u krugu sarajevske Skenderije. 

Od predstavljanja punjača 2012, Tesla je izgradio više od 5.400 super charger-a s ciljem omogućavanja putovanja na duge udaljenosti. Firma namjerava udvostručiti njihov broj na globalnom nivou na više od 10.000. Takođe, želi proširiti svoju mrežu čardžing odredišta – gdje instalira punjače u partnerstvu sa hotelima, restoranima i garažama – sa 9.000 na 15.000 priključaka.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.