12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Djevojka iz Italije imala koronu u novembru 2019. godine

Istraživanje grupe naučnika s Univerziteta u Milanu pokazalo je da je djevojka iz sjevernog italijanskog grada bila inficirana korona virusom u novembru 2019. godine.

Dvadesetpetogodišnja djevojka je imala atipični dermatitis i biopsija njene kože je pokazala prisustvo korona virusa, navedeno je u studiji objavljenoj 7. januara u Britanskom časopisu o dermatologiji.

To bi značilo da je ona bila “nulti pacijent” korona virusa u Italiji.

- OGLAS -

Prvi zvanični slučaj zaraze korona virusom u Italiji je registrovan krajem februara prošle godine, ali su skorašnja istraživanja u Italiji ponudila dokaze o tome da se virus širio mnogo ranije nego što se to mislilo te da je bio prisutan širom Evrope već tokom jeseni 2019. godine.

Posljednje istraživanje kojim je koordinisao Raffaele Gianotti na Univerzitetu u Milanu zasnovano je na biopsiji kože izvršenoj tokom jeseni 2019. godine.

Patologija kože se radi kod manjeg broja pacijenata, odnosno između pet do 10 posto COVID pacijenata.

Prethodna studija italijanskih naučnika pokazala je prisustvo korona virusa u grlu četvorogodišnjeg dječaka, zbog čega je urađen test brisa početkom decembra 2019. godine. Dijete je u novembru razvilo simptome prehlade i gripa, a zatim početkom decembra osip sličan morbilama.

Prvi slučajevi korona virusa zabilježeni su u Wuhanu u Kini u decembru prošle godine, mada su zvaničnici priznali da je bilo slučajeva i u novembru.

Još jedno istraživanje iz Italije pokazalo je da je korona virus mogao da cirkuliše u Italiji i od septembra 2019. godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA