Auto
Volkswagen pokušava prodati fabriku u Rusiji Neimenovani menadžer fabrike nedavno im je poručio kako se sa svakom novom fazom eskalacije smanjuje vjerojatnost da će u doglednoj budućnosti pokretati proizvodnju.
#

U Volkswagenu su donijeli odluku o trajnom napuštanju Rusije.

U pitanju je firma u Kalugi, jugozapadno od Moskve, u kojoj je proizvodnja stala dolaskom sankcija koje su uveli Evropa i SAD. Kako se ni sada, nakon višemjesečnih ratnih zbivanja, ne vidi mogućnost bilo kakve normalizacije odnosa, u Volkswagenu su izgleda sve skloniji prodaji fabrike.

Frankfurter Allgemeine Zeitung izvještava kako je sve izglednija prodaja fabrike koju je Volkswagen otvorio 2009. godine. Tada je otvorenje svojim dolaskom osobno uveličao i Vladimir Putin nahvalivši "domoljubnu proizvodnju" modela kao što su VW Tiguan i Škoda Octavia. Neimenovani menadžer fabrike nedavno im je poručio kako se sa svakom novom fazom eskalacije smanjuje vjerojatnost da će u doglednoj budućnosti pokretati proizvodnju. 

Volkswagen je za Automotive News Europe izjavio kako trenutno ispituju nekoliko različitih scenarija vezanih za fabriku u Rusiji. Konačna odluka nije donesena, ali se prodaja fabrike čini kao najjednostavnije rješenje. Neimenovani izvor blizak Volkswagenovoj upravi rekao je da postoji jasna volja da se povuku iz zemlje.

Podsjetimo, Volkswagen je ranije zatvorio fabriku u Nižnjem Novogorodu kojom je upravljao GAZ. Fabriku u Kalugi je zapošljavala oko 4200 radnika, a bila je rezultat ulaganja teškog milijardu eura. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.