12 C
Sarajevo
20.04.2024

Borba protiv Covid-19: U Britaniji počinju ispitivanja terapije antitijelima

Naučnici se nadaju da takva terapija može hitno zaštititi ljude kojima prijeti komplikacija od Covid-19 koji nisu imali vremena dobiti uobičajenu vakcinu protiv koronavirusa – ili su kontraindicirani za cijepljenje. Pored toga, novi tretman je teoretski u stanju da podnese izbijanje u zatvorenim grupama.

Tokom ispitivanja koja se provode u bolnicama University College London, pacijentima se daju dvije injekcije s različitim antitijelima na Covid-19. Doktori žele otkriti pomažu li ljudima da izbjegnu zarazu koronavirusom – ili barem prolaze kroz bolest bez ozbiljnih simptoma. Tehnologiju za takav tretman razvila je međunarodna farmaceutska kompanija AstraZeneca.

Ljudsko tijelo razvija imunitet samo nekoliko sedmica nakon vakcinacije. Odnosno, kada je osoba došla u kontakt s bolesnom osobom i virus je ušao u tijelo, prekasno je za vakcinaciju.

- OGLAS -

Nova terapija koja koristi monoklonska antitela (koja potiču iz jedne ćelije) osmišljena je tako da odmah neutrališe koronavirus. Pored toga, štiti tijelo pacijenata od Covid-19 tokom cijele godine.

Potraga za dobrovoljcima

Ako će liječenje antitijelima biti uspješno, može se koristiti onima koji su bili u kontaktu s osobama oboljelima od koronavirusa, poput zdravstvenih radnika, bolničkih pacijenata ili štićenika staračkih domova. Pored toga, može se koristiti za sprečavanje izbijanja bolesti kod određenih grupa ljudi, na primjer, među studentima koji žive u istom studentskom domu.

Nove terapije mogu se propisati i za one koji pate od hroničnih bolesti.

Naučnici žele pozvati 1.000 dobrovoljaca za testove, tražeći ih na mjestima s visokim rizikom od širenja Covid-19, poput hostela ili bolnica. Oni koji žele sudjelovati u njima moraju dokazati da su nedavno kontaktirali one kojima je dijagnosticiran koronavirus.

Kako objašnjava Katherine Hawlihan, virolog sa Univerzitetskog koledža u Londonu, tokom terapije tijelo prima strana antitela i “više to ne mora raditi samostalno”.

“Znamo da ova kombinacija antitijela može neutralizirati virus. Stoga se nadamo da ćemo potvrditi da će takva injekcija odmah zaštititi one koji dođu u kontakt s oboljelima i prekasno dobiti cjepivo iz Covid-19”, kaže Howleyhan.

Ta se tehnologija već uspješno primjenjuje na ljudima kojima prijeti zaraza drugim virusima, poput bjesnoće ili vodenih kozica kod trudnica, rekla je.

Pored toga, u bolnicama Univerzitetskog koledža u Londonu provjeravaju može li ista terapija antitijelima postati analog konvencionalne vakcinacije, odnosno zaštititi tijelo i prije nego što naiđe na virus.

Ovo može biti posebno korisno za ljude sa imunološkim nedostacima ili one koji se podvrgavaju imunosupresivnim postupcima, poput hemoterapije.

Vrlo skupo zadovoljstvo

Infektolog Nicky Longley, koji istražuje novi tretman, kaže da su u ispitivanjima uključeni pacijenti s bolestima koje utječu na sposobnost tijela da razvije imunitet nakon cijepljenja, poput raka ili HIV-a. “Želimo ponuditi efikasnu alternativnu zaštitu ljudima koji možda neće moći računati na vakcinu”, objašnjava Longley.

Catherine Howleyhan slaže se da terapija antitijelima može biti privremeno rješenje za ljude s hroničnim bolestima prije nego što dobiju uobičajeno cjepivo.

Međutim, ona primjećuje da se ovaj način liječenja ne može smatrati potpunom alternativom cijepljenju. Uz to, trošak je mnogo veći: svaka doza vjerojatno će koštati nekoliko stotina funti.

Terapija antitijelima testirat će se u nekoliko američkih gradova, kao i u još četiri britanske bolnice. Međutim, zasad volontere traže samo u Londonu.

Rezultati dva tipa kliničkih ispitivanja – za ljude prije i nakon kontakta s bolesnim osobama – očekuje se na proljeće.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA