Auto
Volvo ozbiljno misli na bicikliste u saobraćaju Tokom ovih testiranja, POC biciklističke kacige nose lutke za testiranje sudara koje se nalaze na test platformi
#

Volvo Cars, lider u bezbjednosti u automobilizmu, udružuje se sa vodećim švedskim sportskim i bezbjednosnim brendom POC u seriji testova sudara biciklističkih kaciga i automobila, po prvi put u svijetu, u sklopu revolucionarnog novog istraživačkog projekta koji ima za cilj dodatnu zaštitu biciklista.

  

Partnerstvo je poslednji primjer vodeće pozicije kompanije Volvo Cars u razvoju bezbjednosti i njihove ambicije da se bezbjednost na putu unapredi za sve kroz saradnju i pristup zasnovan na razmjeni znanja.

Nezgode između bicikala i automobila često dovode do ozbiljnih povreda ili smrtnih slučajeva, zbog čega Volvo Cars ima jasnu strategiju da u potpunosti izbjegne ovaj tip nezgoda uz pomoć aktivne bezbjednosne tehnologije.

Detekcija biciklista uz potpuno zaustavljanje vozila koristi radare i kamere vozila da bicikliste otkrije, upozori vozača na neizbježni sudar i aktivira kočnice ukoliko je potrebno dodatno djelovanje. U pitanju je razvoj zasnovan na automatskom kočenju u hitnim slučajevima i sistemu detekcije pešaka Volvo Cars, u skladu sa njihovom vizijom bezbjednosti.

Volvo-POC istraživački projekat se sastoji od niza posebno projektovanih testova sudara u poznatom istraživačkom centru za bezbjednost Volvo Cars u Geteborgu u Švedskoj, i predstavlja deo šireg istraživačkog projekta sa ciljem razumjevanja tipova dugoročnih povreda koje zadobijaju biciklisti.

Tokom ovih testiranja, POC biciklističke kacige nose lutke za testiranje sudara koje se nalaze na test platformi, odakle se lansiraju na različite dijelove haube statičnog Volvo automobila, pod različitim uglovima i brzinama, radi različitih mjerenja.

Testovi su zasnovani na postojećim regulatornim procedurama za testiranje za zaštitu glava pješaka. Na taj način Volvo Cars i POC mogu vršiti direktno poređenje između korišćenja kacige i izostanka kacige u ovim slučajevima.

Trenutne procedure za testiranje biciklističkih kaciga su najosnovnije, podrazumjevaju ispuštanje kaciga sa različitih visina ili na ravnu ili kosu površinu, ne uzimajući u obzir nezgode između bicikala i automobila.

Volvo-POC projekat ima za cilj da nadalje rafinira i unaprijedi takvo testiranje. Saznanja iz istraživačkog projekta će pomoći POC da pravi bezbjednije kacige koje će pružati više sigurnosti u slučaju nezgoda između automobila i bicikala, dok sa druge strane testovi daju vredan uvid i saznanja za Volvo Cars u vezi sa tipovima ovih nezgoda radi budućeg razvoja.

Ovaj projekat sa POC je izuzetan primjer našeg pionirskog duha u bezbjednosti“, kaže Malin Ekholm, rukovodilac bezbjednosnog centra Volvo Cars i jedna od vodećih bezbednosnih inženjerki kompanije.

„Često razvijamo nove načine testiranja za situacije u saobraćaju koje predstavljaju izazove. Naš cilj nije samo da ispunimo zakonske obaveze i prođemo testiranja. Umjesto toga, mi prelazimo standarde, koristimo realne situacije iz saobraćaja da razvijemo tehnologiju koja nadalje unapređuje bezbjednost.“
Sa preko 60 međunarodnih nagrada za bezbjednost, inovacije i dizajn, POC je stekao reputaciju kompanije koja dovodi u pitanje ustaljena znanja i traži nova istraživanja, naučna dostignuća i inovacije radi primjene novog načina razmišljanja kako bi se smanjio broj nezgoda.

„Slično kao i Volvo Cars, bezbjednost je u srcu naše misije i pokreće sve naše ideje i inovacije,“ kaže Oskar Hus, rukovodilac razvoja proizvoda u POC. „Uz blisku saradnju sa naučnicima iz POC laboratorije imamo za cilj da budemo lideri u uvođenju novih ideja u bezbjednosti. Standardi sertifikacije su osnova, ali oni ni u kom slučaju ne bi trebalo da ograničavaju našu spremnost da gledamo preko tih parametara i da pronađemo bolje i inovativnije načine da ublažimo posljedice nezgoda.“

Poslednjih godina, kompanija Volvo Cars je fokusirana na zaštitu ljudi van vozila. Na primjer, Volvo Cars je lansirala detekciju pješaka uz potpuno automatsko zaustavljanje 2010. godine i detekciju biciklista sa potpunim automatskim zaustavljanjem 2013. godine. Obe tehnologije su standard u Volvo automobilima kao deo City Safety paketa i pomogle su unapređenju opšte bezbjednosti u saobraćaju.

U toku prethodne saradnje, Volvo Cars i POC su radili na pilot projektu povezivanja biciklističkih kaciga i automobila sa ciljem izbegavanja nezgoda.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.