Auto
VW planira izgraditi šest fabrika baterijskih ćelija Njemački automobilski div Volkswagen objavio je u ponedjeljak da će u Europi izgraditi šest tvornica baterijskih ćelija do 2030. godine kako bi osigurao uvjete za masovnu proizvodnju električnih vozila.
# AFP

Njemački automobilski div Volkswagen objavio je u ponedjeljak da će u Europi izgraditi šest tvornica baterijskih ćelija do 2030. godine kako bi osigurao uvjete za masovnu proizvodnju električnih vozila.

VW će postrojenja graditi sam i u partnerstvu s drugim tvrtkama, a zacrtao je proizvodni kapacitet od 240 gigavat sati godišnje.

“E-mobilnost je postala osnovni dio našeg poslovanja. Sada sustavno integriramo dodatne etape u naš lanac vrijednosti”, izjavio je izvršni direktor VW-a Herbert Diess na skupu koji je tvrtka organizirala.

“Osiguravamo dugoročnu istaknutu poziciju u utrci za najbolju bateriju i najbolje korisničko iskustvo u doba mobilnosti s nultom emisijom (štetnih plinova)”, dodao je Diess.

Do 2023. kompanija želi razviti novu, standardiziranu prizmatsku baterijsku ćeliju i tako poduprijeti zacrtano smanjenje troškova kroz pojačanu proizvodnju ćelija u vlastitim pogonima.

“Troškove baterijskih sustava smanjit ćemo u prosjeku znatno ispod razine od 100 eura po kilovatsatu”, ustvrdio je član upravnog odbora Thomas Schmall.

“Zahvaljujući tome e-mobilnost će napokon postati cjenovno prihvatljiva i dominantna tehnologija”, poručuje.

Početkom prosinca prošle godine Benchmark Mineral Intelligence (BMI) objavio je da su troškovi baterijskih ćelija za električne automobile pali na prosječnih 110 dolara po kilovat satu, čime su postali konkurentni vozilima s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, navodi Reuters.

VW je danas najavio i partnerstvo s naftnom kompanijom BP i vodećim europskim elektroenergetskim tvrtkama Enel i Iberdrola na proširivanju infrastrukture za punjenje električnih vozila.

 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.