Auto
Zbog koronavirusa raspalo se kinesko tržište novih automobila! Za proizvođače automobila slijedi iznimno zahtjevan period, a neki poput Daimlera ističu da su ugroženi svi kanali, od prodajnih do opskrbnih.
#

U prve dvije sedmice u februaru prodano je čak 92 posto automobila manje nego u istom periodu prošle godine. Posljedica je to koronavirusa.

Procjenjuje se da će na kraju mjeseca prodaja biti 70 posto niža nego prošle godine u februaru. Strašan je to udarac za autoindustriju koja se već nekoliko godina muči s profitabilnošću, povećanim troškovima razvoja automobila, integracijom električnih vozila, strogim emisijskim propisima EU…

Mnogi autosaloni su zatvoreni u Kini, a već je u januaru prodaja pala za 22 posto (ukupno 1.71 milion vozila prodano je u januaru 2020.) u odnosu na isti mjesec u 2019. godini.

Kina je, inače, najveće svjetsko tržište novih automobila (prestigla je SAD). Za proizvođače automobila slijedi iznimno zahtjevan period, a neki poput Daimlera ističu da su ugroženi svi kanali, od prodajnih do opskrbnih.

 

(automobili.hr)

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.