Auto
Alfa Romeo je dvostruki pobjednik natjecanja Motor Klassik Awards Čitatelji specijaliziranog njemačkog časopisa proglasili su Alfa Romeo Spider najpopularnijim klasičnim automobilom u kategoriji kabrioleta. Alfa Romeo Giulia Sprint GT osvojila je nagradu za najpopularniji sportski automobil za široke mase.
# vidiauto.com

Čitatelji specijaliziranog njemačkog časopisa proglasili su Alfa Romeo Spider najpopularnijim klasičnim automobilom u kategoriji kabrioleta. Alfa Romeo Giulia Sprint GT osvojila je nagradu za najpopularniji sportski automobil za široke mase.

Još jedna dvostruka pobjeda za marku Alfa Romeo na natjecanju Motor Klassik Awards. U posljednjem su krugu čitatelji njemačkog časopisa dva klasična modela povijesne talijanske marke proglasili pobjednicima u njihovim kategorijama. Alfa Romeo Spider, prvi put plasiran na tržište 1966. godine, osvojio je 24,9 % glasova u kategoriji kabrioleta. Alfa Romeo Giulia GT, plasirana na tržište tri godine kasnije, osvojila je 34,8 % glasova u kategoriji najpopularnijeg sportskog automobila za široke mase. Ove prestižne nagrade dolaze u godini koja se posebna za marku, jer Alfa Romeo ove godine slavi 110 godina postojanja marke.

vidiauto.com / 

Dizajn prve generacije modela Alfa Romeo Spider, poznatog pod nazivom ''Duetto'', remek je djelo Battista Pininfarine. Dvosjed s 1,6-litrenim motorom snage 109 KS predstavljen je publici na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi 1966. godine. Proizvodni program kasnije je nadopunjen 1,3-litrenim motorom s 88 KS i verzijom s četiri cilindra zapremnine 1750 ccm i snage 119 KS. Model Alfa Romeo Spider postao je međunarodna zvijezda nakon nastupa u hit filmu ''Diplomac'' (1967.) u kojem su glavne uloge uz njega odigrali Dustin Hoffman i Anne Bancroft. Godine 1969. marka Alfa Romeo predstavila je redizajniranu verziju modela Spider, s odsječenim stražnjim krajem ''Kammback''.

vidiauto.com / 

Model Alfa Romeo Giulia Sprint GT poznat je pred njemačkim obožavateljima kao jedan od velikih klasika na četiri kotača pod nadimkom ''Bertone'', što je referenca na radionicu u kojoj je dizajnirana karoserija. Dostupan je bio s motorima od 1,3 do 2,0 litre zapremnine (od 88 KS do 131 KS) i postigao je iznimni prodajni uspjeh. Od 1963. godine do 1976. godine Alfa Romeo proizveo je oko 225.000 primjeraka tog modela. Najpoznatiji model vozila Alfa Romeo Giulia Sprint jest GTA. Lagani kabriolet, s karoserijom uglavnom od aluminija i 1,6-litrenim motorom s dvostrukim paljenjem – po dvije svjećice po cilindru, postao je najuspješniji trkaći automobil kasnih 60-ih i ranih 70-ih godina 20. stoljeća. Razni modeli Alfa Romeo Giulia Sprint GT u trkaćim verzijama osvojili su tri naslova na natjecanjima europskog prvenstva ''European Touring Car Championship''. ''Bertone'' je do danas ostao najprodavaniji klasični talijanski automobil u Njemačkoj, što u potpunosti opravdava njegovu pobjedu u kategoriji rezerviranoj za najpopularnije sportske automobile u okviru natjecanja ''Motor Klassik Awards 2020''.

(vidiauto.hr)

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.