15 C
Sarajevo
28.03.2024

NATO: Ne želimo novu trku u naoružanju

Sjevernoatlantska alijansa NATO je saopćila kako je dogovorila odbrambeni paket mjera u cilju odvraćanja Rusije po isteku Sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg i kratkog dometa (INF) između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, prenose agencije.

Iz NATO-a su istakli kako će njen eventualni odgovor biti odmjeren i uključivati samo konvencionalno oružje.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je kako neće biti ishitrenih poteza Alijanse, koja neće slijediti ono što čini Rusija.

- OGLAS -

„Mi ne želimo novu trku u naoružanju“, rekao je Stoltenberg.

Evropski zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi, ako sporazum propadne, Evropa ponovo mogla postati arena za nuklearne rakete srednjeg dometa koje bi nagomilavali SAD i Rusija, prenosi Al Jazeera Balkans.

Generalni sekretar NATO-a na sličan način je okrivio Rusiju za ono što je opisao kao ponovljeno kršenje ugovora.

Stoltenberg je rekao kako Alijansa „žali što Rusija nije pokazala želju i poduzela korake da ispuni međunarodne obaveze“, prenosi agencija AP.

Američki zvaničnici tvrdili su kako Rusija ne samo da krši sporazum i razvija zabranjeno oružje, već i kako je Kina izrađivala slično oružje koje nije u skladu sa sporazumom, a da se jedino SAD ponašao u skladu sa paktom o kontroli oružja.

Agencija AP navodi kako će SAD sad biti slobodan razvijati oružane sisteme koji su prethodno bili zabranjeni.

Washington planira probu takvog oružja u narednim sedmicama, rekao je visoki zvaničnik američke administracije, koji je tražio da ne bude imenovan.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA