Auto
Bivši direktor Audia optužen zbog afere Njemačko tužilaštvo saopštilo je danas da je podiglo optužnicu protiv bivšeg direktora kompanije Audi Ruperta Štadlera zbog umiješanosti u aferu sa varanjem na testovima emisija gasova unutar "Volkswagen grupe"
#

Tužilaštvo u Minhenu saopštilo je da su Štadler i još tri osobe optuženi za izdavanje lažnih sertifikata i praksu nelegalnog reklamiranja. 

Ostala tri lica optužena su i da su razvila motore za Audi, Volkswagen i Porshe koji su sadržavali uređaje za lažiranje podataka o emisijama gasova, dodaje se u saopštenju. 

Štadleru se stavlja na teret da je "bio upoznat sa manipulacijama najkasnije od kraja septembra 2015. godine", ali da potom nije spriječio prodaju obuhvaćenih automobila Audi i Volkswagen. 

Štadler je uhapšen sredinom juna 2018. godine u okviru šire istrage o prevari sa emisijama gasova. 

Volkswagen, koji je suočen sa troškom od više milijardi dolara zbog ovog skandala, raskinuo je ugovor sa Štadlerom tokom krivične istrage o njegovoj odgovornosti. 

Među optuženima su i bivši menadžer u Audiu i Porsheu Volfgang Hac i dvojica inženjera, rekli su izvori upućeni u ovaj slučaj.  

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.