Auto
BMW će praviti benzince još najmanje 30 godina BMW najavljuje nove električne modele, ali to ne znači da je sa SUS motorima svršeno.
# Agencija

BMW najavljuje nove električne modele, ali to ne znači da je sa SUS motorima svršeno.


U 2020. bavarski proizvođač lansiraće još jedan model na struju – BMW-u i3 će se pridružiti električni SUV BMW iX3.

Ipak, u kompaniji su svjesni da se elektrifikacija auto-industrije neće dogoditi "preko noći" i da će čitav proces tranzicije sa SUS na električne pogonske sisteme trajati nekoliko decenija.

To je potvrdio i šef BMW-ovog razvojno-istraživačkog centra, Klaus Frolih, koji je za Automotive News Europe rekao da će turbo-dizelaši sa 4 i 6 cilindara opstati najmanje još 20 godina, dok će benzinci biti dostupni bar još 30 godina.

Ipak, neki SUS motori neće potrajati tako dugo, a među njima je i V12 za koji Frolih prognozira da se neće praviti poslije 2023.

Kako kaže, BMW godišnje proda svega nekoliko hiljada automobila sa ovim pogonskim jedinicama, a u prilog V12 motorima ne idu ni sve strože regulative u pogledu emisija izduvnih gasova.

Što se tiče dizelaša, Klaus Frolih je rekao da BMW planira da "penzioniše" 1.5-litarske trocilindraše, kao i "quad-turbo" dizel jedinice, poput one u modelu M550d.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.