Auto
Citroën kreirao kočiju za Asterixa i Obelixa "Konceptna kočija" izrađena je u Galiji, po uzoru na legendarni model 2CV.

Citroën je, u saradnji s producentima filmskih kuća Pathé i Trésor Films i francuskom izdavačkom kućom Les Éditions Albert René, kreirao prvu "konceptnu kočiju", izrađenu u Galiji, po uzoru na legendarni model 2CV.

Za Citroën je ovo potpuno nova vrsta saradnje, jer je posebno za potrebe ovog filma osmišljena i izrađena "konceptna kočija". Timovi dizajnerskog odjeljenja marke Citroën učestvovali su u projektu od samog početka, ali su za realizaciju imali samo tri mjeseca. Uobičajeno je da od prvih skica do izrade konceptnog vozila prođe godinu dana.

"Susret ovih dviju legenda francuske kulture bio je, naravno, nesvakidašnji i izuzetan. Timovi marke Citroën i filma Asterix sarađivali su od samog početka uz veliko međusobno poštovanje. Ponudila nam se zaista jedinstvena prilika da od ničega stvorimo i izradimo prvu konceptnu kočiju, a pritom smo se i odlično zabavljali! Rezultat je oda legendarnom modelu 2CV, koji predstavlja Citroën u svoj njegovoj veličini“, istakao je Pierre Leclercq, direktor dizajniranja marke Citroën.

Model 2CV je zbog svoje prepoznatljive siluete poznat po čitavom svijetu i dio je francuske kulture i nasljeđa. U filmu Asterix i Obelix: Srednje kraljevstvo, ova "konceptna kočija" je reinterpretacija modela 2CV i prikazuje način života galskih junaka.

Timovi dizajnera marke Citroën uspjeli su prikazati osnovne vrijednosti marke: udobnost, tehnologiju i odvažan stil – u stilu Asterixa. Rezultat njihovog rada je karakteristična linija koja se ističe od svih ostalih, ovjes od želuca divlje svinje, krovni prozor, farovi po inspiraciji galskih kaciga kojima se pale krijesnice natopljene čarobnim napitkom i točkovi s recikliranim odbojnicima koje krasi slavna dvostruka strelica.

"Konceptna kočija" nastupa u raznim sekvencama filma. Odlomak filma, u kojem se junaci pripremaju na odlazak iz sela i putovanje u Kinu, prikazuje sve junake na pragu velike avanture. Cetautomatix zatim predstavlja Obelixu kočiju i pokazuje mu najnovije inovacije koje je izradio za nesmetano putovanje. Nešto kasnije, Cezarova vojska stiže u Kinu gdje je na prvom reklamnom plakatu na državnoj granici promovirano najbolje prijevozno sredstvo tog vremena, to je model 2CV, moćna kočija izrađena u Galiji koju pokreću dva konja. To je posveta poznatom Citroënovom reklamnom filmu koji je snimljen na Kineskom zidu.

Dugačko putovanje Asterixa i Obelixa u Kinu podsjeća i na Citroënovu ekspediciju središnjoj Azijom koju poznajemo i pod imenom Žuto krstarenje, a koja se odvijala od 4. aprila 1931. do 12. februara 1932. i povezivala Beirut s Pekingom. Ovo je nakon prelaska Sahare i Crne ekspedicije već treća takva automobilska ekspedicija na inicijativu Citroëna.

Film će po prvi put biti prikazan u Francuskoj 1. februara 2023. godine, a zatim će se emitirati i na međunarodnom nivou.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.