Auto
Daimler će platiti 1,5 milijardi dolara zbog skandala s dizelašima Dogovor s američkim ministarstvom pravosuđa predviđa i neovisno testiranje emisije štetnih plinova iz Daimlerovih dizelaša.
# Pixabay

Njemački proizvođač automobila Daimler i njegova podružnica Mercedes-Benz USA dogovorili su se s američkim vlastima da će platiti 1,5 milijardi dolara za povlačenje tužbi podignutih zbog varanja na testovima emisije štetnih plinova.

Sporazum uključuje i novčanu kaznu od 875 miliona dolara.

"Danas šaljemo jasnu poruku: provodit ćemo zakon i štititi okoliš i javno zdravlje", rekao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak dužnosnik američke agencije za zaštitu okoliša Andrew Wheeler.

Daimler se zajedno s Volkswagenom našao u grupi proizvođača automobila optuženih da su prekršili propise o zagađenju okoliša i varali na testovima ispušnih plinova dizelskih vozila kako bi umanjili rezultat o emisiji štetnih plinova.

Dogovor s američkim ministarstvom pravosuđa predviđa i neovisno testiranje emisije štetnih plinova iz Daimlerovih dizelaša.

Daimler je dogovor s američkim vlastima najavio još sredinom kolovoza.

Nagodba se očekuje i u slučaju kolektivne tužbe, što bi kompaniju moglo stajati dodatnih nekoliko stotina milijuna dolara.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.