17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Dodik: Akteri iz sjenke pokušavaju upravljati političkim procesima u BiH

Ne očekuje da će se do 5. septembra dogoditi bilo šta, u vezi sa imenovanjem kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, jer je očigledno da u procesu pregovaranja ima više aktera, nego što je potpisa na sporazumu za formiranje tog pomoćnog tijela Predsjedništva.

Osim domaćih političkih aktera, postoje i oni koji iz sjenke pokušavaju upravljati političkim procesima u BiH, a ne izlaze na izbore, naglašava Dodik. Upravo zbog toga, dodaje, BiH se održava na aparatima međunarodnog faktora.

To je, kaže, tako – jer su dva od tri konstitutivna naroda zarobljena u ambicijama trećeg.

- OGLAS -

Dodik u intervjuu za Srnu uzpozorava da su Srbi i Hrvati onemogućeni da učestvuju u radu zajedničkih institucija, što im garantuju Ustav i zakoni u BiH.

Osim domaćih političkih aktera, postoje i oni koji iz sjenke pokušavaju upravljati političkim procesima u BiH, a ne izlaze na izbore, naglašava Dodik.

Upravo zbog toga, dodaje, BiH se održava na aparatima međunarodnog faktora.

To je, kaže, tako – jer su dva od tri konstitutivna naroda zarobljena u ambicijama trećeg.

Dodik u intervjuu za Srnu uzpozorava da su Srbi i Hrvati onemogućeni da učestvuju u radu zajedničkih institucija, što im garantuju Ustav i zakoni u BiH.

– I to je sva istina. Godišnji nacionalni plan za članstvo u NATO-u je samo blijedi pokušaj da se stvari zamagle i ne nazovu pravim imenom. ANP nije prepreka da se formira Vlada Federacije BiH, pa nema dogovora ni o tom nivou vlasti. U FBiH nema SNSD-a i Dodika. Pitam ih, što se onda još nisu dogovorili u vezi sa formiranjem federalne Vlade – naglašava srpski član Predsjedništva BiH.

Odbijanjem da se omogući Srbima pravo na političko predstavljanje, naglašava Dodik, politički Bošnjaci oličeni u Džaferoviću i Komšiću, jednostrano napuštaju Dejtonski sporazum, njegov Ankes četiri, u kojem je Srbima i drugim narodima predviđeno pravo na političko predstavljanje u zajedničkim institucijama.

– Ako se svi pozivamo na Ustav, a pozivamo, hajde da vidimo šta je najstarije u tom Ustavu. Da li u tom Ustavu negdje uopšte piše NATO, ili još manje ANP, ili taj Ustav propisuje kako se formiraju zajedničke institucije. Zato je pozivanje na Ustav i od Komšića i od Džaferovića i od Bakira Izetbegovića prazna priča, jer upravo oni stoje na putu ostvarivanja osnovnih prava Srba u BiH. Šta je njihov cilj, to je pitanje – da nas politički razoružaju i pretvore u građane, o čemu naglas sanja Komišić – kaže Dodik.

Na pitanje da li ostaje pri stavu da će nakon 5. septembra, ako do tada ne bude imenovan predsjedavajući Savjeta ministara, sazvati sjednicu Parlamenta Srpske, Dodik je odgovorio potvrdno.

Ostavlja mogućnost da se, do tog datuma, partije pobjednice u bošnjačkom političkom tijelu, razmisle da li je normalno da predstavnici Srpske mirno gledaju kako im uzimaju Ustavom zagarantovana prava.

Govoreći o izjavi funkcionera SDS-a Miladina Stanića da ta partija “neće podržati SNSD u blokadi institucija BiH”, Dodik je istakao – “Ovdje je riječ o poštovanju Ustava BiH.”

– Iskreno, kada sam to najavio, nisam ni računao da će nas SDS, ovakav kakav je danas, podržati. Zašto bi SDS podržao SNSD kada njegov kadar petu godinu kao gubitnik izbora u Srpskoj sjedi u Savjetu ministara? I ne samo u Savjetu ministara, nego i u brojnim agencijama, koje su se bespotrebno nagomilale u Sarajevu. Dobre plate, malo ili nikako posla, to je ljudima iz SDS savršena pozicija – kategoričan je Dodik.

Govoreći o stavu lidera PDP-a Branislava Borenovića da bi pristao na “redukovani” ANP, Dodik je rekao da tako nešto ne postoji. To je, kaže, obična podvala na koju je nasjeo Borenović. Kategoričan je, nema redukovanog članstva u NATO.

– Pozivam te moćnike iz SDS-a i PDP-a da kažu narodu u Republici Srpskoj da su za NATO i da bi sutra glasali za ovaj dokument i da bi opet ušli u Savjet ministara iako su građani rekli drugačije. Ako to šapuću na uvo Izetbegoviću, red je da to kažu i građanima Srpske – jasan je srpski član Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva čuo je, kaže, i neke koji pričaju da niko ne želi da sa SNSD-om pravi vlast.

Njihova je, dodaje, muka to što narod želi SNSD.

– Šta o nama misli Izetbegović ili Komšić, uopšte nije bitno – poručio je Dodik.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA