5 C
Sarajevo
25.04.2024

Kenelu Zuko briga za porodilje: „Zašto Sabina ne rađa djecu?“

Izjava Kene Zuko simbol sunovrata našeg javnog diskursa..

Nakon što nije podržala povećanje porodiljskih naknada, zatupnica Zuko je u gostovanju na N1 televiziji još jednom pokazala nedostatak empatije prema ženskom rodu. U emisiji „Novi dan“ javno je prozvala zastupnicu Sabinu Ćudić, pitajući se zašto ona ne rađa djecu, a prima platu kantonalne zastupnice.

“Ja bih dala jednu digresiju, evo gospođa Sabina Ćudić se vodi time da će se više djece rađati ako se da 180 maraka šest mjeseci mjeseci. Ona je bila kantonalna zastupnica prošle četiri godine, sada je ponovo zastupnica, zašto ne rađa djecu”?, zapitala se Zuko.

- OGLAS -

Ćudić je reagovala na prozivku te na svom instagram profilu objavila:

„Razočarana, zatečena i zgrožena odlukom zastupnice Zuko, inače doktorice pedagogije, da razgovor o porodiljskim naknadama i opravdanje zašto je bila protiv mog amandmana na budžet Federacije Bosne i Hercegovine kojim se obezbjeđuje naknade za nezaposlene porodilje svede na pitanje: Zašto onda Sabina Ćudić ne rađa djecu nego je na jednom djetetu?

“Da neko koga ne poznajem, ko ne zna ništa o meni, o mojoj porodici, o tome želim li, mogu li, hoću li imati više djece – iskoristi svoj intervju da problematizira moju kompetentnost da govorim o zakonskim rješenjima kada sam “na jednom djetetu” je simbol sunovrata našeg javnog diskursa. Žao mi je da ste se odlučili na ovaj korak, zastupnice Zuko, morali bi biti iznad toga.“

Iako nam ljudi odlaze, odumiru, mortalitet raste, a natalitet opada, bitno je da rastu plaće administraciji. Tako će biti i ovaj put, koga briga za nezaposlene porodilje, snaći će se one same, ili će jednostavno otići, kao i većina mladih. Bitno je da zastupnici ostanu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA