16 C
Sarajevo
16.04.2024

Blok 7 bi mogao uništiti EP BiH jer je u projektu prekršen zakon

Bh. omerta o problemu ne znači da on u stvarnosti ne postoji. Naime, prošle sedmice održana je nova runda pregovora delegacija BiH i Energetske zajednice zbog spora oko garancija datih za gradnju Bloka 7. Bezuspješno.

Energetska zajednica ostaje pri stavu da garancija FBiH za kredit kineske državne banke predstavlja nedozvoljenu državnu pomoć, dok bh. strana tvrdi suprotno.

“Medijacija je održana prošle sedmice u Beču u okviru slučaja koji je Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo protiv BiH zbog kršenja evropskih pravila o državnoj pomoći prilikom pregleda finansijskih aranžmana za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla. Sastanak još nije doveo do rješenja spora”, potvrdio je za Vijesti.ba zamjenik direktor Sekretarijata Dirk Buschle, ali nije otkrio detalje pomenutog susreta.

- OGLAS -

Konkretniji u pojašnjenjima bio je direktor Sekretarijata Janez Kopač, koji je u razgovoru za naš portal kazao kako su obje strane prošle sedmice na sastanku u glavnom gradu Austrije iznijele svoje prijedloge, ali da se kompromisno rješenje nije moglo usaglasiti.

Prema njegovim riječima, Sekretarijat Energetske zajednice traži da Vijeće za državnu pomoć u BiH ponovo otvori postupak, te procijeni elemente državne pomoći.

“No, Vijeće to ne želi uraditi na osnovu zahtjeva Sekretarijata, iako se sličan slučaj dogodio u Srbiji. Vijeće želi da Vlada FBiH da taj prijedlog, dok istovremeno Vlada FBiH traži neko opravdanje da se počne sa tim”, navodi Kopač.

U tom kontekstu naglašava da tokom medijacije učesnici nisu mogli doći do konkretne argumentacije na osnovu koje bi Vijeće za državnu pomoć moglo ponovo pokrenuti procjenu elemenata državne pomoći.

“Sekretarijat Energetske zajednice siguran je da nije tačno sadašnje rješenje Vijeća za državnu pomoć u BiH, kojim se tvrdi da garancija za kredit uopšte ne sadrži elemente državne pomoći. Stoga je otvoreno pitanje kako da se napravi nova procjena Vijeća, koju bi kasnije procjenjivao Sekretarijat”, istakao je naš sagovornik.  

Na pitanje Vijesti.ba kakve posljedice će nastupiti ukoliko se Vijeće za državnu pomoć u BiH ogluši na zahtjev Sekretarijata za ponovnim preispitivanjem elemenata državne pomoći, Kopač konstatuje da to “neće biti kraj svijeta”, ali da će Blok 7 u tom slučaju zauvijek imati mrlju “nečega čime se zakon kršio”.

“Takođe, to bi moglo uticati i na finansijske rezultate Elektroprivrede BiH, jer bi svaki revizor u budućnosti morao pomenuti da to nije završena priča i da postoji rizik. A taj rizik leži u činjenici da bi Elektroprivreda BiH u jednom momentu morala da vrati svu nedozvoljenu državnu pomoć, što bi bilo veliko finansijsko opterećenje za ovo javno preduzeće”, potcrtava direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Imajući u vidu upravo ovaj rizik, on naglašava da je svim stranama u interesu da se riješi sporno pitanje.

“Bh. delegacija nam je na sastanku rekla da će u narednih 15 dana još jednom razmotriti naš prijedlog”, zaključio je Kopač u razgovoru za Vijesti.ba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA