Auto
Džeremi Klarkson pozvao Britance da podrže automobilsku industriju Džeremi Klarkson je pozvao Britance da kupuju nove automobile kako bi se spasilo 400.000 radnih mjesta u auto sektoru.
# Agencija

Džeremi Klarkson je pozvao Britance da kupuju nove automobile kako bi se spasilo 400.000 radnih mjesta u auto sektoru.

Naime, čuveni prezenter emisije "The Grand Tour" pozvao je britance da već od idućeg dana počnu spašavati britansku automobilsku industriju i upozorio ih kako "se točkovi moraju nastaviti okretati".

Prema istraživanju koje je proveo, zaključio je kako je trenutno 400.000 radnih mjesta vezano uz trgovinu automobilima u opasnosti.

Pritom ekonomski stručnjaci govore kako bi paraliza automobilske industrije zbog kovida-19 mogla ove godine koštati britansku ekonomiju najmanje 12,5 milijardi funti.

Klarkson je u "The Sun-u" napisao kako je prije krize izazvane virusom korona britanska automobilska industrija osiguravala zaposlenje za više od 800.000 ljudi.

"Dakle, kad na primjer odlučite kupiti novi set točkova najcrnji scenarij će izostati. I dok točite gorivo u svoj automobil, osiguravate ga, servisirate i odlazite na tehnički pregled, točkovi će se nastaviti okretati."

Dodao je i da ako svi sjede na rukama i očekuju da će Boris Džonson sve srediti, ništa se neće riješiti.

Samo u Velikoj Britaniji razmjera krize može postati pogubna za industriju vrijednu 80 milijardi funti koja privredi donosi 18,6 milijardi funti godišnje.

Ako se automobili ne proizvode jer ih niko ne kupuje ugroženo je 80 od 163 hiljada radnih mjesta!

Institut za društvena i ekonomska istraživanja kaže da polovina od 823.000 radnih mjesta povezanih s auto industrijom može postati "kolateralna žrtva" ili ukupno oko 400.000 radnih mjesta i predviđa da bi sektor veleprodaje, maloprodaje, popravke i servisa vozila - koji uključuje salone, garaže i zastupništva - mogao izgubiti 47,6 odsto svog osoblja.

U odnosu na prošlu godinu, u istom razdoblju ove godine u Velikoj Britaniji je registrovano čak 89 odsto manje automobila, što je najmanje od Drugog svjetskog rata.

Zato kao i u brojnim drugim zemljama mnoge kompanije već rade rezove. McLaren će tako otpustiti 1200 radnika, Lookers, jedan od najvećih britanskih auto servisa, trebao bi smanjiti 1500 radnih mjesta i zatvoriti 12 lokacija. Aston Martin i Bentley otkazat će ugovore 1500 radnika dok su u Vauxhall, koji zapošljava hiljade ljudi, rekli kako će do kraja godine otpustiti puno radnika.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.