8.8 C
Sarajevo
18.04.2024

U Srebrenici sutra poseban dan za mlade

Žalosna je činjenica da je Srebrenica grad koji za javnost živi uglavnom na 11. juli, kada se obilježava godišnjica genocida i kada se ukopavaju posmrtni ostaci žrtava ubijenih 1995. godine. Drugih 364 dana u godini taj grad je zaboravljen i nema ga u rasporedu političara i drugih zvaničnika.

Da nešto u tom pogledu promijeni i da Srebrenici „udahne“ život, namjerava Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini (BH Futures Foundation), koja sutra u Srednjoškolskom centru u Srebrenici otvara MakerSpace centar. Riječ je o mjestu na kojem će srednjoškolci i studenti iz tog grada i okoline moći da se bave tehnologijom, da imaju pristup svemu onome što vršnjaci u zapadnim zemljama imaju, da razvijaju projekte kojima će unaprijediti svoju lokalnu zajednicu.

– Cilj nam je ne samo da obrazujemo mlade ljude nego da kroz povezivanje s lokalnom privredom napravimo preporod i napredak. Želimo da mladi ljudi vide kako mogu, naoružani tim znanjem, unaprijediti svoju zajednicu. Želimo da Srebrenica postane model opstanka u ekonomskom smislu, da se stvore bolji uvjeti za život, rad i stvaranje – naveli su iz Fondacije budućnosti u BiH.

- OGLAS -

Inače, ovu fondaciju osnovali su 2015. godine Edhem Eddi Čustović i njegov brat Rešad, s jasnom misijom da mlade talente naše zemlje pretvore u buduće lidere i da kroz pristup obrazovanju i tehnologiji sruše postojeće etničke barijere.

Edhem Čustović rođeni je Tuzlak. Svoj rodni grad i BiH napustio je uoči rata 1992.–1995., kada je imao svega sedam godina i danas živi u Melburnu u Australiji. Tamo je sa zapaženim uspjehom završio prestižni La Trobe univerzitet, gdje je i predavač u oblasti elektronike i elektrotehnike, koja je i njegova doktorska specijalizacija.

No, nikada nije zaboravio svoju domovinu i korijene, kojima se uvijek rado vraća, a kroz Fondaciju već je realizirao značajne projekte, a ovom u Srebrenici zbog njene tragične sudbine posebno je posvećen.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA