Auto
Evo zašto dodavanje gasa "do poda" tokom vožnje može dovesti do teških oštećenja vašeg automobila Ne biste smjeli dopustiti da vam broj okretaja padne toliko nisko u određenoj brzini da dodavanje gasa prouzrokuje takve reakcije motora.
#

Vozite se, ručni mjenjač je u petoj ili šestoj brzini, niste brži od 60 km/h i stišćete pedalu gasa do poda… Motor vibrira, imate osjećaj kao da će se ugasiti, ali polako brzina raste, sve dok ne dođete na više okretaje kad se javlja veći okretni moment i automobil počinje normalno ubrzavati, zvuk motora koji podsjeća na grgljanje polako nestaje i sve se čini normalnim.

Ne biste smjeli dopustiti da vam broj okretaja padne toliko nisko u određenoj brzini da dodavanje gasa prouzrokuje takve reakcije motora.

U tim slučajevima motor radi mnogo teže, a to znači da gubi na efikasnosti, zagrijava se više, a sve to može rezultirati i nepredvidljivim promjenama u vremenima otvaranja i zatvaranja ventila. Može doći do nejednakog izgaranja, a na kraju i do oštećenja klipova ili zida cilindara.

Dakle, osjetite li u vožnji kao da će se motor ugasiti, vibracije ili ako na dodavanje gasa reagira slabim ubrzanjem, prebacujte mjenjač u niži stepen prijenosa, piše HAK Revija.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.